Marihuana u medicinske svrhe - tko će ju smjeti koristiti

Nakon mjeseci najava, izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga uskoro bi trebale pred Vladu, a na jesen i u saborsku proceduru, čime će upotreba indijske konoplje u medicinske svrhe postati legalna.

Potvrdio je to ministar zdravlja Siniša Varga, a pozdravile udruge, ali uz upozorenje - da se zakon donosi isključivo zbog izborne godine.

Na uporabu indijske konoplje u medicinske svrhe pravo će imati oboljeli od multiple skleroze, AIDS-a, malignih bolesti i dječjeg epileptičnog sindroma. Za Udrugu medicinske konoplje riječ je o prekratkom popisu bolesti - i to je samo jedna od zamjerki.

Izrada pravilnika povjerenstva pri Ministarstvu zdravlja završava se. Sve je navodno riješeno i s MUP-om, kako osobe koje bi upotrebljavale marihuanu u medicinske svrhe ne bi imale problema pred zakonom.

Uz jedan nedostatak: neće, kaže Ratko Martinović, predsjednik udruge Medicinska konoplja, 'postojati za početak nikakav registar bolesnika, nego će doslovno bolesnik biti uhićen i onda će morati naknadno dokazivati odnosno poništavati tu kaznenu prijavu'.

Problem vide i u uvozu takvih biljnih pripravaka, jer Hrvatska ima uvjete za vlastitu proizvodnju.