Mornar zadovoljan upisima osmaša u srednje škole

Počele su prijave za upis u srednje škole. U prvih sat vremena, od 12 do 13 sati, sustav je zabilježio čak 42.000 prijava, to je gotovo četvrtina od ukupnog broja prijava koje se očekuju, prema tome mi smo jako zadovoljni i sve ide prema planu, kazao je ministar obrazovanja Vedran Mornar.

U sljedeća dva tjedna osmaši, njih malo više od 51 tisuće, mogu prijaviti šest programa. Dosad su u sustav e-upisa uneseni podaci o uspjehu učenika na sportskim natjecanjima, koji donose dodatne bodove. I učenici s teškoćama doznali su za koje programe ispunjavaju uvjete za upis. 

Najveći broj bodova i dalje nose ocjene od 5. do 8. razreda, bodove donose i prva tri mjesta, ali i sudjelovanje na sportskim natjecanjima i natjecanjima znanja.

Za učenike je bitno da rangiraju izbor škola prema tome u koju najviše žele ići jer će  nakon zaključavanja lista, 8. srpnja, u tu školu, ako su ispunili uvjete upisa, biti automatski upisani.

Prvi put ove godine djeca državnih službenika koja dolaze iz inozemstva imaju izravan upis, ali takav upis nemaju druga djeca koja su se školovala izvan Hrvatske. Rok za prijave je 8. srpnja, a već večeras u 22 sata moći će se vidjeti ogledne ljestvice poretka u školama. Poredak će se ažurirati svaki sat.