Hajdaš Dončić: nova zračna luka zvat će se po F. Tuđmanu

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić potvrdio je u nedjelju za Novu TV da će nova zagrebačka zračna luka nositi ime po prvome hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

To nikad nije ni bilo upitno, o tome razgovaramo posljednjih nekoliko mjeseci i u trenutku puštanja u rad novog terminala, on će se zvati po prvome hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. To nije upitno niti vrijedno bilo kakve javne rasprave u Hrvatskoj, izjavio je Hajdaš Dončić.

Odbacio je tumačenje da je takvu odluku Vlada donijela pod pritiskom HDZ-a. Mi nemamo nikakav politički pritisak, Franjo Tuđman je hrvatski predsjednik, antifašist, partizan i moj Zagorac. O tome razgovaramo već nekoliko mjeseci, 3. srpnja je povjerenstvo za praćenje koncesije, a davatelj koncesije, dakle Vlada RH je ionako planirala da novu zračnu luku, ne staru, imenuje imenom prvog predsjednika. To je za nas normalno, što Gradu Zagrebu pa ni HDZ-u, koji je vladao Hrvatskom mnogo godina, nikad nije palo na pamet. Nema političkog pritiska, zračna luka će se zvati Zračna luka Franjo Tuđman, poručio je ministar.

Pitanje imenovanja nove zračne luke po prvome hrvatskom predsjedniku ovih je dana ponovno postavio HDZ, reagirajući na izjavu premijera Zorana Milanovića, koji je u govoru u povodu Dana državnosti rekao kako "Franjo Tuđman još uvijek u Zagrebu nema dostojan trg".

Dan poslije, iz HDZ-a je zatraženo da Međunarodna zračna luka Zagreb dobije ime Franje Tuđmana, čime bi se, kažu, odalo zasluženo priznanje prvomu hrvatskom predsjedniku i utemeljitelju suvremene Republike Hrvatske.

"Raduje nas što je nakon desetljeća i pol pokušaja detuđmanizacije predsjednik SDP-a Zoran Milanović, makar i u predizborne svrhe, počeo prihvaćati naša stajališta te je spoznao povijesnu ulogu i veličinu dr. Franje Tuđmana", rekao je tada član Predsjedništva HDZ-a i predsjednik zagrebačke organizacije te stranke Andrija Mikulić.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izrazio je u ponedjeljak zadovoljstvo što je SDP prihvatio HDZ-ovu inicijativu da se Međunarodna zračna luka Zagreb nazove po Franji Tuđmanu, istaknuvši kako je prvi hrvatski predsjednik baština cijelog hrvatskog naroda, no da se ovdje radi o predizbornom potezu SDP-a.
"Drago mi je da su došli na naše. To je pozicioniranje dr. Tuđmana kao prve figure hrvatske politike u 20. stoljeću. Dr. Tuđman nije samo baština HDZ-a, već je baština hrvatske države i naroda rekao je odgovarajući na pitanje kako komentira najavu ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića da će nova zagrebačka zračna luka nositi ime po prvome hrvatskom predsjedniku Franji Tuđman.

"Oni su ga do sada proglašavali čak i zločincem", ocijenio je Karamarko novinarima prije predstavljanja prijedloga gospodarkog programa užem vrhu stranke.

SDP je imao i otklon od dr. Tuđmana i hrvatskih branitelja, rekao je Karamarko i ocijenio da su se na taj potez odlučili u predizborne svrhe.

Dobro je i to. Drago mi je da Hajdaš Dončić kaže da je Tuđman njegov Zagorac. Ovo je 50 posto posla učinjeno. Dr. Tuđman kao centralna figura, čovjek koji je donio slobodu i demokraciju Hrvatskoj i neovisnost. Morat će se odreći jednog Zagorca da budu kompletni i uvjerljivi, istaknuo je Karamarko.