Svečano dodijeljeni Oskari znanja

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana je svečana dodjela Oskara znanja najboljim učenicima na državnim natjecanjima iz znanja, ali i osvajačima medalja na međunarodnim olimpijadama.

Uz 209 slavljenika, 203 učenice i učenika, te šest zborova, na svečanosti su bili nastavnici i mentori te velik broj roditelja.

Uzvanici su istaknuli da je znanje najveća snaga i da su to znanje učenici usvojili zahvaljujući svojem zalaganju, uz pomoć nastavnika i roditelja.
Održani Oskar znanja je dokaz da se njihovo znanje ipak cijeni, da su ovi učenici budućnost Hrvatske i da se na njima ne smije štedjeti, rekao je predsjednik Nacionalnog vijeća učenika Republike Hrvatske Karlo Horvat.

Ono što imamo dobro, moramo jače promovirati, a to je vaše znanje, kazao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar. Ono je dokaz da Hrvatska ima budućnost u koju uopće ne sumnjam, dodao je ministar.

Ovo je nagrada ne samo učenicima, nego i roditeljima i nastavnicima, ali dok se ne vrati dostojanstvo nastavnicima, nećemo imati dobro obrazovanje, rekao je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić.

On je istaknuo pozitivnu ulogu medija u očuvanja Oskara znanja, iako, prema njegovu mišljenju, mediji znaju često isticati negativne društvene pojave.

Ni drugi govornici nisu mimoišli aferu s početka lipnja, kad je javljeno da je Agencija za odgoj i obrazovanje zbog nedostatka novca ukinula manifestaciju Oskar znanja.

Kipiće Oskar znanja izradili su polaznici Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec.

Sutra se u prostoru HAZU-a Oskari znanja dodjeljuju najboljima na glazbenim i plesnim natjecanjima.