Tsipras potvrdio da će se referendum održati; nema odgovora na njegova pisma

Grčki premijer Alexis Tsipras u televizijskom obraćanju potvrdio je da će se referendum o ponudi vjerovnika održati. Oni koji kažu da imam tajni plan da izvučem Grčku iz EU ako građani glasaju "protiv" lažu, rekao je Tsipras.

Još uvijek smo za pregovaračkim stolom. Ukoliko od njih stigne pozitivna poruka, odmah ćemo krenuti u sklapanje dogovora, rekao je Tsipras.

Građane je ponovno pozvao da zaokruže 'ne'. Referendum će se održati, Grčka nije kapitulirala, poručio je Aleksis. Kreditori su na stol stavili bolje ponude čim smo objavili da idemo na referendum. Zaokružite NE jer to nije glas za napuštanje Europe, već glas za povratak europskim vrijednostima, izjavio je Tsipras.

Iz Tsiprasova pisma jasno je da je spreman prihvatiti posljednju ponudu vjerovnika, ali uz određene uvjete.Grčka traži da joj se postojeći paket financijske pomoći produlji te odobri novi od 29 milijarda eura. Zauzvrat grčki premijer spreman je prihvatiti reformu sustava PDV-a, ali traži izuzetak za otoke. Odredbu o umirovljenju sa 67 godina odgodio bi do listopada.

Potpredsjednik Europske komisije zadužen za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis potvrdio je da su od grčkog premijera Alexisa Tsiprasa primili dva pisma s novim prijedlozima. No, rekao je, Eurogrupa u sljedećih nekoliko sati neće produljiti program pomoći jer za to ne postoje ni tehnički ni pravni uvjeti... oni su istekli 30. lipnja.

Najnovije grčko pismo, smatraju mnogi, sadržava uvjete koji će nekim zemljama Europske unije biti teško prihvatljivi.

Ministri financija eurozone popodne su održali telefonsku sjednicu o Grčkoj nakon koje nije bilo izjava. No ministri su se dogovorili da se više neće sastajati do kraja grčkog referenduma. Rečeno je i kako ministri ne mogu donijeti nikakvu odluku bez da ne dobiju zeleno svjetlo grčkih kreditora. Europska središnja banka produžila je kriznu financijsku injekciju grčkim bankama, što znači da grčke banke do iza referenduma, neće morati tiskati novac.

Kronologija

U ponoć je Grčkoj istekao rok za otplatu 1,6 milijardi eura duga MMF-u te je time postala prva razvijena zemlja u tehničkom bankrotu. No igra živaca se nastavlja, telefonske linije između Atene i Bruxellesa su užarene. Kako javlja Financial Times, grčki premijer Alexis Tsipras sinoć je međunarodnim kreditorima poslao dopis u kojem pristaje na gotovo sve njihove uvjete u zamjenu za novi paket financijske pomoći.

Jutros su grčke banke otvorile poslovnice samo za umirovljenike koji nemaju kreditne kartice; oni mogu podizati do 120 eura odjednom. Nastale su, naravno, neopisive gužve.
Ministri financija eurozone popodne su održali telefonsku sjednicu o Grčkoj nakon koje nije bilo izjava. No ministri su se dogovorili da se više neće sastajati do kraja grčkog referenduma. Rečeno je i kako ministri ne mogu donijeti nikakvu odluku bez da ne dobiju zeleno svjetlo. Europska središnja banka produžila kriznu financijsku injekciju grčkim bankama, što znači da grčke banke do iza referenduma neće morati tiskati novac.

Najavljen je sastanak ministara vanjskih poslova Belgije i Grčke u vezi s financijskom pomoći eurozone. Nakon zatvaranja banaka potpora vladi za referendum pala je s 57 na 46 posto, može se pročitati u grčkom tisku. Grčka se u ponoć svrstala uz Somaliju, Sudan i Zimbabve - zemlje koje trenutačno ne ispunjavaju svoje obveze prema MMF-u.

Grčka je u ponoć propustila rok za otplatu 1,6 milijardi eura duga Međunarodnome monetarnom fondu (MMF). To je najveći neplaćeni iznos u povijesti tog fonda, a Grčka je noćas postala prva razvijena zemlja u tehničkom bankrotu. MMF je izvijestio da je Grčka zatražila produljenje roka, što će se razmotriti.

Strahovanja od grčkog neplaćanja dugova uznemirila su svjetska financijska tržišta zbog mogućnosti da će to dovesti do njezina izlaska iz eurozone. U Ateni su se jutros mogli vidjeti nepregledni redovi građana ispred banaka. Hoće li Grčka ostati u eurozoni - pokazat će nedjeljni referendum, na kojemu bi Grci trebali glasovati o mjerama štednje koje su preduvjet za daljnju financijsku pomoć zemlji. U glavnom grčkom gradu sinoć je održan skup potpore ostanku u eurozoni. Tisuće građana poručile su: Spas je u Europi!