Direktorica MMF-a reformama uvjetuje pomoć, Moody's Grčkoj snizio rejting

Grčka najprije mora reformirati gospodarstvo, a onda bi joj europski kreditori trebali olakšati isplatu duga. Tvrdi to Christine Lagarde, direktorica Međunarodnog monetarnog fonda kojem Grčka nije uplatila ratu duga od milijardu i 600 milijuna eura.

Unatoč tehničkom bankrotu, grčki premijer Alexis Tsipras u izvanrednom obraćanju poručio je da će se referendum o predloženim mjerama štednje ipak održati. To nije dobro odjeknulo u Bruxellesu. Nakon sastanka eurogrupe zaključeno je da se svi razgovori s Grčkom prekidaju do završetka referenduma.

S obzirom na sadašnje stanje, mislim da bi bilo bolje prvo vidjeti svjesno okretanje prema reformama, a da zatim uslijedi ono drugo, rekla je Lagarde u intervjuu za Reuters na pitanje što treba biti prvo, atensko preuzimanje obveze reforma ili pomoć od vlada eurozone.

Pošto se Grčka u srijedu našla u situaciji da ne može otplaćivati dug prema IMF-u pa su joj agencije Fitch i S&P smanjile kreditni rejting, to je učinio i Moody's.

Rejting je smanjen sa Caa2 na Caa3, a agencija Moody's objavila je da je rejting smanjen u odnosu na travanjsku procjenu jer je pala i vjerojatnost da Grčka dobije potporu svojih kreditora.

"Bez potpore službenih kreditora te gospodarskih i fiskalnih reforma nužnih da za tu potporu i za dovođenje vlastitih financija na održivu razinu, Grčka će u nekom trenutku prestati otplaćivati i privatne obveze", kaže se u priopćenju.

Grčku u nedjelju očekuje referendum o mjerama štednje koji su uvjet za nastavak međunarodne pomoći. Premijer Aleksis Cipras pozvao je građane da glasaju protiv prijedloga međunarodne zajednice, a Moody's je najavio i mogućnost daljeg pada rejtinga koji će se najvjerojatnije dogoditi u slučaju negativnog ishoda referenduma.

Eurozona Grčkoj: Novi pregovori ovise o rezultatu referenduma

Ministri financija eurozone izvršili su jučer pritisak na grčke glasače i njihovu vladu upozorivši ih da će pregovori o novom programu pomoći ovisiti o rezultatima nedjeljnog referenduma.
Vratit ćemo se vašem zahtjevu za potporom financijskoj stabilnosti iz ESM-a (Europskog stabilizacijskog mehanizma) tek nakon i na osnovi ishoda referenduma, poručio je predsjednik euroskupine Jeroen Dijsselbloem u pismu grčkom premijeru Aleksisu Tsiprasu, koji se zauzima za odbacivanje dosadašnjih uvjeta međunarodnih vjerovnika.

To znači da bi uvjeti za isplatu kredita mogli biti stroži u slučaju da Grci vjerovnicima kažu "ne". Europski čelnici poručili su ovaj tjedan da bi "ne" moglo ugroziti ostanak Grčke u eurozoni, dok bi "da" bio znak potpore EU-u.