Odbijena ponuda društva Visia Croatica za kupnju Imunološkog!

Ne prihvaća se obvezujuća ponuda Visia Croatice za kupnju dijela vlasničkog udjela u Imunološkom zavodu, rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na sjednici Vlade. Obavili smo konzultacije s Upravom i sindikatima, njihov zaključak je da ponuda ne može jamčiti opstojnost Imunološkog, objasnio je.

Ponuda Visia Croatice za Imunološki ima određene nedorečenosti i nepoznanice u planu poslovanja, kazao je Vrdoljak.

Visia Croatica jedina je podnijela obvezujuću ponudu za kupnju 73 posto dionica Zavoda. Vlada bi trebala donijeti odluku i o raspisivanju novog natječaja.

Bandić se opet nudi

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je u četvrtak da će se Grad Zagreb javiti na ponovni natječaj za Imunološki zavod te je uvjeren da će dati najbolju ponudu, a Vladi je poručio da ili riješi pitanje Imunološkog zavoda, ili ga prepusti Gradu.

Vlada je nedavno odgodila i primjenu novog stečajnog zakona. Nagađalo se da to čini upravo kako bi se pronašlo rješenje za Imunološki. Znači li to da će Zavod prvog rujna, kada počinje primjena zakona - u stečaj, komentirala je prije Vladine sjednice sindikalna povjerenica u Imunološkom zavodu Lidija Jagarinec.

Oporba je na izvanrednoj konferenciji za novinare iznijela svoja stajališta o Imunološkom.

Ako je što od nacionalnog interesa, to je Imunološki zavod. Nakon što je Vlada vidjela da su ispunili sve uvijete, odbija ih jer vjerojatno Vlada otpočetka ima svog nekog ponuđača. Ako Vlada donese takvu odluku, Imunološki će propasti. Time će se nanijeti nemjerljiva šteta Hrvatskoj i hrvatskim građanima, ističe Željko Reiner (HDZ).

Pravo je čudo da je Vladi trebalo da donese ovakvu negativnu odluku o jedinom ponuđaču koji je ispunio sve uvjete. To je potpuno nepovjerenje prema građanskom dioničarstvu i prema građanima. To je zapostavljanje sustava dobrovoljnog darivanja krvi koji je ovime potopljen i zaustavljen. Vlada će vjerojatno pogodovati nekome - vidjet ćemo kome. Sve to zaslužuje ne samo ostavku nego i istražni i kazneni progon, smatra Boro Grubišić (HDSSB).

Nismo pristaše državnog upravljanja, ali u ovom slučaju držimo da je Vlada potrošila vremenski resurs i mora preuzeti odgovornost. Ponovno raspisivanje natječaja gurnut će Imunološki u stečaj. Procjena Vlade kojoj se s jedne strane nudi građansko partnerstvo, a s druge strane strateški partner kojem daje prednost - je dvojbena. Znamo što se dogodilo s Inom, sjeća li se itko danas i Plive? Danas Imunološki umire, a čeka nas i slična sudbina Brodarskog instituta. Ovo što se s državnom imovinom radi - je blamaža. Neka preuzmu odgovornost, poručio je reformist Petar Baranović.