Grčka podijeljena uoči referenduma

Grčki premijer Alexis Tsipras, 24 sata nakon pomirbenog pisma u kojem traži novi zajam, opet napada međunarodne vjerovnike. Tvrdi da ucjenjuju Grčku te da ne dolazi u obzir otkazivanje referenduma.

Tsipras očekuje da će mu Grci na referendumu dati potporu kako bi, nakon njega, postigao što bolji sporazum s kreditorima. Ministar financija Varufakis danas je izjavio i da je budućnost Grčke u eurozoni te da nema govora o povratku drahme.

Atenske ulice, nekada prepune turista, poluprazne su. Nema redova ni pred najpoznatijim spomenicima i građevinama. Banke su zatvorene i gosti oklijevaju. Svi čekaju da vide što će se dogoditi.

Dnevno se otkazuje do 50 tisuća rezervacija. Nimalo ohrabrujuće za zemlju koja je prošle godine bila europski turistički hit.

I dok turisti dvoje - doći ili ne doći, grčki umirovljenici guraju se pred malobrojnim bankama koje su ipak otvorile vrata. Dopustile su onima koji nemaju kreditne kartice podizanje 120 eura tjedno.

Ne paničarite. Nema razloga za strah. Nastojimo zadovoljiti trenutačne potrebe. Ima novca i za mirovine i za plaće. Sustav je likvidan, poručuje guvernerka narodne banke Louka Kasteli.

Počele su pripreme za nedjeljni referendum. Mnogi dvoje što zaokružiti. Čelništvo države poziva građane da zaokruže "ne" i time ih izravno podupru.

Radije ću si odsjeći ruku nego potpisati ugovor koji neće omogućiti da naši dugovi postanu održivi. Očajnički želimo ostati u eurozoni i pobijedit ćemo u nedjelju, kaže Yanis Varoufakis.

No ni čelnici eurozone ne sjede prekriženih ruku. I oni su ušli u svojevrsnu kampanju. Upozoravaju Grke da će nastavak pregovora ovisiti o tome kako će se očitovati.

Zaokruže li "ne", nema temelja za nove pregovore. Upitno će biti i može li Grčka ostati u eurozoni, poručuje Jeroen Dijsselbloem, predsjednik Eurogrupe i nizozemski ministar financija.

No Bruxelles je ipak spreman pomoći. Cijena koju će Grci u tom slučaju platiti bit će znatno nepovoljnija od sadašnje.