'Vidoviti' Mamić: U prosincu najavio svoje političko uhićenje

Izvršni predsjednik GNK Dinamo Zdravko Mamić suočava se s teškim optužbama za utaju poreza zajedno s bratom Zoranom te izvršnim direktorom Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damirom Vrbanovićom te poreznikom Milanom Pernarom.

Sumnjiči ih za zloporabu položaju i ovlasti te poticanje na zloporabu, davanje i primanje mita, utaju poreza i pomaganje pri utaji poreza. Riječ je o nizu pozajmica i vraćanja istih, tijekom kojih je trener Dinama Zoran Mamić, kako se navodi u rješenju, sebi i svojoj obitelji pribavio nepripadnu imovinsku korist od najmanje 52 milijuna kuna, a Zdravko Mamić oko 38 milijuna. Nogometni klub Dinamo oštećen je za gotovo 118 milijuna kuna, a proračun za više od 12 milijuna - za neobračunat i neplaćen porez i prirez.

Uhićena braća Mamić 

Mamić je istodobno optužio politički vrh za hajku na njega. Svi znate da se radi o možebitnoj utaji poreza i rekao bih vrlo jednostavnim rječnikom, ono što ja znam - to se jednostavno nije dogodilo. To je jedna čista laž, jedna neistina, ne mogu je drukčije nazvati, to se jednostavno nije dogodilo i to će vrijeme pokazati. Vlast koja je sljednik Komunističke partije nije odustala od starih metoda. Ovo je direktno naređeno od najvišeg političkog vrha - premijera pa naniže, kazao je.

Prodanović: 'Promašili ceo fudbal'

A dok se slučaj Mamić ne rasplete podsjećamo na emisiju HRT-a Nedjeljom u dva u kojoj je prije pola godine gostovao upravo Zdravko Mamić. Emisija je bila 'dinamična' - od toga da je Mamić ustvrdio da ako nakon uhićenja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i Rene Sinovčića politika odluči da joj i njegovo uhićenje donosi porast rejtinga makar za samo jedan promil da će se to dogoditi, pa do lupanja šakom o stol.

Nad Dinamom progon kakva nije bilo za Staljina'

Dinamo mora ići u privatizaciju i već iduće godine stavit ćemo ga na tržište, a ako ne bude interesa za upis dionica, uzet ćemo ključeve kluba i predati ih gradonačelniku, rekao je 8. prosinca 2014 u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 . izvršni predsjednik GNK Dinamo Zdravko Mamić te najavio da će se u tom slučaju povući iz Dinama.

Reno Sinovčić je važan za zadarski nogomet, ali me nije iznenadilo da je uhićen. U nekim stvarima smo se razilazili, ali moram biti korektan, dao bih mu ocjenu 3. Nadam se da će u postupku dokazati svoju nevinost. Izjavio je to izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić u emisiji Nedjeljom u dva. Dodao je kako je on elementarno pristojan čovjek koji ne likuje nad tim što se Sinovčić našao u problemima.  

'Ja sam najkontroliraniji Hrvat, a Bandić je žrtva ludila u Hrvatskoj'

Kapitalci hrvatskog društva su me upozoravali da pazim što govorim i u ovoj emisiji, komentirao je Mamić navode da se priprema i njegovo uhićenje. Dodao je kako je on najkontroliraniji Hrvat, a svi nalazi protiv njega su čisti. Također je kazao kako je spreman i za eventualnu jamčevinu. Za Milana Bandića je kazao kako je žrtva ludila koje se događa u Hrvatskoj, te dodao kako mu je spreman ponuditi i 'duplo više' novca za jamčevinu. Nisam bio njegov veliki ljubimac, bili smo profesionalni partneri', dodao je.'Josipović je prvi ispod Boga, kontrolira sve u državi'


Rad za HNS je moja dužnost, a Dinamo ne crpi nikakvu korist iz tog rada, kazao je Mamić. Poljednji događaji su ga iznenadili. Za prekid utakmice u Italiji je znao i upozoravao na to. Zašto je 200 huligana prekinulo utakmicu u kojoj je Hrvatska bila nadmoćna, upitao se. Zatim se dogodilo da je veliki derbi u Splitu nije odigran. Toliko masovnu i jedinstvenu osudu huliganizma relativizirao je potom predsjednik države. 'Josipović je prvi ispod Boga, kontrolira sve u državi', kazao je Mamić.

'Dinamovi navijači ne dolaze na utakmice zbog klime i prljavštine'

Građani smatraju da je za loše stanje u hrvatskom nogometu najodgovorniji HNS, pokazalo je istraživanje Promocije plus u okviru redovitog CRO Demoskopa. 'Dinamovi navijači na stadion ne dolaze zbog klime, hladno je i prljavo, a infrastruktura je nikakva. S Hajdukom je drukčije, oni su Dalmacija', poručio je Mamić. 'Svi će vam reći da je ovaj Dinamo najbolji ikad. Hajduk je jedan od najvećih klubova, ali ga vode nesposobni ljudi. Od 20 mogućih trofeja, osvojili su samo jedan, za to nije kriv Mamić ni Dinamo', dodao je. Na pitanje: Zašto u mladoj reprezentaciji igra 11 igrača Dinama - odgovorio je da se u reprezentaciju ulazi prema kvaliteti.  

Mamićeva stilska figura: 'Možete razbiti kafić ili hotel, sve ćemo platiti!'

U emisiji je pušten video u kojem se vidi kako Mamić igračima Dinama poručuje kako 'mogu razbiti kafić, diskoteku ili hotel', a da će 'Mamić sve to platiti'. 'To je bio tako dobar motivacijski govor, radi se o stilskoj figuri', kazao je Mamić. 'Ja igrače motiviram da budu muškarci i fakini', dodao je.

'Nad Dinamom se provodi progon kakva nije bilo za Staljina u Rusiji'

Grad Zagreb je Dinamu platio 224 milijuna kuna, a Dinamo mu je to vratio kroz poreze i prireze. Dinamo je potom u Hrvatsku 'uveo' 220 milijuna eura izvana. Na pitanje koliko zarađuje najbolji igrač u Dinamu, Mamić je Aleksandru Stankoviću rekao da ga spušta na nivo bakice. 'Ukinite one urede, ukinite Vladu', 'što želite ugušiti Dinamo', odgovorio mu je Mamić vičući, na što mu je Stanković rekao 'Ne bojim Vas se, nemojte vikati'. 'Nad Dinamom se provodi progon kakva nije bilo za Staljina u Rusiji. To rade antihrvatski dušmani koji su se infiltrirali u medije - radi se o megamanipulaciji', nastavio je Mamić. Dodao je kako potpisuje urednika Glasa Koncila Ivana Miklenića da su prosvjedi splitskoj rivi inscenirani.

Na kraju emisije Mamić je rekao kako se dosad nije uključivao ni u čiju predsjedničku kampanju, ali će otići na donatorsku večeru za Kolindu Grabar-Kitarović koju je nazvao heroinom. Mamić je dobio ocjenu gledatelja 5,7. 

Pogledajte emisiju u cijelosti: