Kapetan Dragan u četvrtak u Hrvatskoj

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, u četvrtak će napokon biti izručen Hrvatskoj. Ravnateljstvo policije i Interpol dogovorili su detalje njegova izručenja iz Australije, koje Hrvatska čeka već devet godina.

Gotovo deset godina trajale su pravosudne i proceduralne zavrzlame na relaciji Hrvatska-Australija. Tomu je sada kraj, Kapetanu Draganu sudit će se u Splitu.

Split vodi ovu istragu zato što su kaznena djela koja se stavljaju na teret osumnjičeniku Draganu Vasiljkoviću počinjena na području Knina, kaže Damir Romac, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu.

Vođu srpske paravojne postrojbe sumnjiči se da je od 1991. do 1993. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike Hrvatske vojske i policije. Sumnja se i da je odgovoran za napad na policijsku postaju u Glini tijekom srpnja 1991. i napad na sela Gornji i Donji Viduševac. 

Vasiljković je dobio branitelja po službenoj dužnosti. Darko Stanić tek se treba upoznati s predmetom. Njegov branjenik najprije će doći u Zagreb letom iz Sydneya.

Očekuje se da će optužnica protiv Kapetana Dragana biti podignuta odmah nakon što ga ispitaju tužitelji, s obzirom na to da je bilo dovoljno vremena da se prikupi sav dokazni materijal.

Da će Vasiljković u četvrtak prije podneva biti prebačen u Split, potvrdila je u Dnevniku 3 saborska zastupnica i bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, koja je prije devet godina i pokrenula postupak njegova izručenja. Škare Ožbolt ne sumnja da će Vasiljkoviću biti suđeno pravedno jer 'sva naša suđenja za ratne zločine prate nevladine i međunarodne organizacije'. U odnosu na BiH, a posebno Srbiju, Hrvatska ima najveći broj riješenih slučajeva optužbi za ratne zločine, napominje.