"Na djelu je namjerno uništavanje Imunološkog zavoda"

Stotinjak ljudi, članova organizacija civilnoga društva, Visije Croatice i braniteljskih udruga stiglo je točno u podne na Trg svetog Marka s velikom transparentom "Odustajte od privatizacije".

Okupili su se kako bi, ističu, tišinom dali upozorenje Vladi i građanima da je na djelu namjerno uništavanje Imunološkog zavoda. Vlada je, kada je već odbila ponudu društva Visia Croatica, to jest građana koji stoje iza njega, dužna spasiti Imunološki, kaže jedan od inicijatora Visije Croatice, Đuro Lubura, ističući da Imunološki ne smije ići u privatizaciju.

Ako bi bilo koji pojedinac bio vlasnik Imunološkog zavoda, to bi nepovratno dovelo do urušavanja dobrovoljnog davateljstva. Danas smo se ovdje okupili svi, na nacionalnim interesima nema razlika i pokazali samo da su hrvatski građani sposobni prepoznati ono što je važno, za razliku od Vlade, izjavio je Lubura.

Prestaje ideologija ondje gdje se prepoznaje javni interes svih građanki i građana i za ovako važnu ustanovu nedopustivo je da dođe u privatne ruke, istaknula je Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e. To je krv hrvatskih građana i građanki za svoje bolesne i životno ugrožene sugrađane i prema tome ovdje se pokazuje da Vlada apsolutno nema sluha za javni interes, nego misli na neke svoje osobne interese kapitala, rekla je Sarnavka, ističući da će se ponoviti Kamensko, kojeg se ovdje trebamo sjetiti.

Vlado Marić, koordinator braniteljskih udruga na skupu, istaknuo je da Visia Croatica okuplja velik broj hrvatskih branitelja, koji su došli dati potporu Imunološkom zavodu i Visiji Croatici kako bi mogli spriječiti divlju privatizaciju koju planira Milanovićeva Vlada.

Na prosvjed nisu pozvali predstavnike radnika Imunološkog zavoda. Oni su se jasno deklarirali na zadnjoj presici da njihov sindikat nema ništa protv privatizacije i da ako se Vlada već mora igrati s time, neka izvole, rekao je Lubura. Dodao je da se oni s time ne slažu jer misle da Imunološki mora ostati u rukama države, a ako ne države, onda velikog broja hrvatskih građana.

Ako Vlada ponovno raspiše natječaj, mi nemamo pravo odustati zbog desetaka tisuća ljudi koji su nas poduprli, mi ćemo se ponovno javiti na natječaj. Ne uspijemo li, sav novac ćemo vratiti, on je sav na računu. Za sada smo primili samo jedan poziv za povrat novca, svakodnevno dobivamo nove uplate i novu potporu, zaključio je Đuro Lubura.