Preživjeli vatrogasac s Kornata Frane Lučić izgubio spor protiv RH i Šibenika

Jedini preživjeli vatragosac iz kornatske tragedije Frane Lučić u srijedu je doživio šok kada je Općinski radni sud u Zagrebu nepravomoćnom presudom u cijelosti odbio njegov tužbeni zahtjev kojim traži višemilijunsku odštetu od Republike Hrvatske i Grada Šibenika, objavio je Jutarnji list.

Frane Lučić je početkom 2009. godine poveo radni spor protiv Republike Hrvatske i Grada Šibenika za pretrpljenu materijalnu i nematerijalnu štetu te je tražio odštetu.

No u srijedu je sutkinja Općinskog radnog suda u Zagrebu Ida Vrančić objavila da je u cijelosti odbijen njegov tužbeni zahtjev te da Frane Lučić mora platiti 251.640 kuna sudskih troškova.

U obrazloženju presude stoji da je temeljni razlog za odbijanje tužbenog zahtjeva promašena pasivna legitimacija, odnosno da za štetu koju je pretrpio nisu odgovorne Republika Hrvatska i Grad Šibenik.

Na objavi presude nije bio Lučićev odvjetnik Tvrtko Bilić-Erić jer mu je Hrvatska odvjetnička komora oduzela licenciju za obavljanje odvjetničkog posla. Naime, devet klijenata prijavilo ga je za prevare i druga kršenja pravila struke, piše Jutarnji list.

Kornatska tragedija dogodila se 30. kolovoza 2007. godine i u njoj je poginulo 12 vatrogasaca, a jedini preživjeli je Frane Lučić.