Državna matura: ispit iz engleskog jezika priznat u cijelosti

Točno u podne 40 tisuća maturanata doznalo je rezultate ispita koje su polagali na ovogodišnjoj državnoj maturi praćenoj nizom skandala.

Najveća nepoznanica za više od 40 tisuća pristupnika ovogodišnjoj državnoj maturi bila je hoće li im biti priznat esej iz engleskog jezika. Malo nakon ponoći Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje je objavio: ispit iz engleskog jezika priznat će se u cijelosti.

Prelomili smo tijekom jučerašnjeg dana, još smo jednom temeljito procijenili što kažu stručnjaci, pravnici, anglisti... I nije bilo razloga za drugačiju odluku, nismo donijeli odluku o poništenju jer nije bila utemeljena, kaže Maja Jukić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje.

Ove je godine čak 4200 učenika strukovnih škola više nego lani pisalo ispite, dok je gimnazijalaca bilo stotinu više. I svi oni imaju 48 sati za prigovore i žalbe. Učenici imaju dva dana za uvid u rezultat i do 15 mogu uložiti prigovor, ako misle da su oštećeni.

U petak je konačna objava rezultata. Kako doznajemo, ove godine ima mnogo više učenika sa 100 posto bodova iz matematike i fizike, ali i hrvatskog jezika.