HND osudio divljački upad u redakciju Hrvatskog tjednika

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije je osudilo divljački upad u redakciju Hrvatskog tjednika u Zadru i brutalan fizički napad na grafičkog urednika Antonija Mlikotu kojem su napadači prijetili pištoljem.

HND traži da se napad hitno istraži, a napadači i njihovi eventualni nalogodavci privedu pravdi.

Najoštrije osuđujemo ovaj brutalni napad na redakciju Hrvatskog tjednika i tražimo od istražnih tijela da hitno pronađu izvršitelje i njihove eventualne nalogodavce, izjavio je predsjednik HND-a Saša Leković. Dodao je i da je napad na novinsku redakciju i napad je na slobodu izražavanja.

U HND-u ističu da su, prema izjavi glavnog urednika Hrvatskog tjednika Ivice Marijačića danoj HND-u, dvojica maskiranih napadača s tzv. fantomkama na glavi provalila u redakciju jučer u 23 sata. Fizički su napali grafičkog urednika Antonija Mlikotu, davili ga žicom i prislonili mu pištolj na glavu psujući njemu i meni majku ustašku, rekao je glavni urednik tjednika. Marijačić, koji kaže da je u redakciju stigao u 23.21 na Mlikotin telefonski poziv, zatekao je prostorije redakcije u potpunom neredu. Ubrzo je stigla i policija koja je očevid obavljala do ranih jutarnjih sati.

Policija u Zadru je HND-u potvrdila da su dvojica maskiranih napadača upala u prostorije trgovačkog društva u Velebitskoj ulici sinoć oko 23 sata te da su uz prijetnju vatrenim oružjem od 42-godišnjeg zaposlenika otuđili nekoliko tisuća kuna. Protiv nepoznatih napadača bit će podignuta prijava zbog kaznenog djela razbojništva, stoji u HND-ovu priopćenju.