Odgođena obnova studenskih domova u Zagrebu

I dalje se ne zna hoće li i kada u obnovu studenski domovi u Zagrebu i gdje će studenti biti smješteni. Tišina u studentskom naselju na Savi. Studenti su uglavnom otišli, a njihov žamor trebala je zamijeniti buka građevinskih radova.

Pejo Pavlović, sanacijski upravitelj SC-a, poništio je javnu nabavu i obnova je doma odgođena - ne zna se za kada. Predmetni postupak javne nabave poništava se (...) jer je cijena najpovoljnije ponude veća od osiguranih sredstava za nabavu u svakoj od grupa predmeta najave, priopćio je.

Najavljena obnova trebala je trajati od srpnja do prosinca ove godine u nekoliko faza. Umjesto zajma svjetske banke, obnova zbog Europskih sveučilišnih igara, trebala bi se financirati većinom iz sredstava europskih fondova. 

Dana 3. 12. 2014. donijeta je strateška odluka da će se moći iskoristiti europski fondovi kao i naša domicilna hrvatska sredstva i od 3.12. prošle godine smo organizirali projekt na način da 15.7. krećemo sa fizičkom realizacijom gradnje na obadva gradilišta, izjavio je Damir Ivšić, glavni projektant obnove gostujući u HRT-ovoj emisiji Govornica 19.6.2015.

Realizirala se samo odgoda, a novac iz europskih fondova tek se treba dobiti. Tko zna kada bi informacija službeno stigla do javnosti da novinar Marko Matijević nije otkrio priču. O vremenu koje će proteći do novog postupka javne nabave, može se samo nagađati. Ako će se pratiti ista špranca kakva je bila u prvom natječaju, od početka do zaključka, njima treba osamdeset i jedan dan. Znači, ako se novi javni natječaj donese danas, možemo govoriti da će radovi krenuti tek za 81 dan, to jest tek u listopadu, smatra Matijević, urednik portala Srednja.hr.

Pitanja je mnogo, studenti su zabrinuti, a iz Studentskog centra šute, iako se za sve zna već šest dana. Ako će radovi završiti u desetom, jedanaestom mjescu - kada će oni završiti? Da li će studenti prije početka radova moći ući u neke paviljone? Koliko ležajeva ide u  obnovu i koliko će ljudi morati tražiti smještaj u privatnom sektoru? To su pitanja na koja SC ne daje odgovor, pita se Matijević.