Otvoreno: Postoje jamčevine i od nekoliko tisuća kuna!

O najavljenom razmatranju instituta jamčevine i pitanju – je li jamčevina samo za one koji imaju novca, u HRT-ovoj emisiji Otvoreno raspravljali su i analizirali odvjetnik Anto Nobilo, odvjetnik i bivši sudac dr. sc. Damir Primorac, novinarka Telegrama Ana Raić Knežević i Zorislav Antun Petrović, antikorupcijski aktivist.

Nije dobro da političar spominje konkretne slučajeve nezadovoljan njihovim tijekom, rekao je odvjetnik Anto Nobilo, komentirajući izjavu ministra Miljenića o mogućnosti revidiranja instituta jamčevine. Drugačije se treba postupati, smatra Nobilo: treba dati zakonodavnu inicijativu, pokrenuti raspravu stručne javnosti, a ne ad hoc mijenjati Zakon o kaznenom postupku, a to se kod nas često radi.

Novinarka Ana Raić Knežević rekla je kako jako dugo prati rad Županijskog suda u Zagrebu i komentirala kako se u zadnje dvije godine često određuju jamčevine. Iz prakse, ono što sam vidjela, suci vode računa o imovinskim prilikama osumnjičenih osoba. Mislim da je bilo jamstava i od nekoliko tisuća kuna, rekla je Raić Knežević.

Dr.sc. Damir Primorac javio se iz splitskog studija. Institut jamstva u Zagrebu se počeo često pojavljivati u posljednje dvije godine, složio se Primorac s novinarkom Telegrama. Što se tiče visine jamstva, u zadnje vrijeme određuju se veliki iznosi, ali svjedok sam kao bivši sudac i odvjetnik kako se gleda težina kaznenog djela i imovinsko stanje optuženih. Trebalo je vremena da se izrodi sudska praksa, umjesto istražnog zatvora isto se može postići i blažom mjerom, primjerice jamčevinom, ustvrdio je Primorac.

Ponudio bih malo matematike, rekao je Zorislav Antun Petrović iz riječkog studija. Recimo da je netko gradonačelnik s godišnjim prihodom neto oko 240.000 kuna, a to je kroz 12 godina preko dva milijuna kuna. Kako se vodi računa o imovinskom stanju optuženika, a zatraži se jamčevina od primjerice 5 ili 7 milijuna kuna? Pitanje je obeshrabruje li se time osobe od kaznenih djela. Posebno mislim da je zanimljivo ovako brzo skupljanje novca. Ne znam koliko bih ja svojih prijatelja trebao skupiti da prikupim nekoliko milijuna kuna, izjavio je Petrović.


Cijelu emisiju pogledajte OVDJE.