Trojka ovogodišnjoj maturi - najpopularniji predmet fizika

Poznati su rezultati državne mature, ali i ovogodišnja prosječna ocjena koja se ne razlikuje od prošlogodišnje - trojka! Čak 95 učenika riješilo je sa 100%-tnom točnošću barem jedan ispit, od toga čak njih 12 riješilo je i dva ispita, a radilo se o kombinaciji matematike i fizike na višoj razini.

Najpopopularniji ovogodišnji izborni predmet na maturi bio je fizika. Najčešće dobivena ocjena pet je na ispitu iz njemačkog, četvorka na engleskom, trojka na hrvatskom, dvojka na matematici. Najčešće dobivena ocjena na sociologiji i psihologiji je nedovoljan.

U odnosu na prošlu godinu porastao je broj gimnazijalaca koji su pali maturu. Lani - 215, ove godine 241 učenik. Cijena zbog ukradenog ispita iz hrvatskog jezika - pomicanje za jedan dan i ponavljanje - iznosi 111.000. To je ukupna cijena ponavljanja ispita, hoćemo li tražiti od roditelja ili ne, vidjet ćemo s odvjetnicima, izjavila je Maja Jukić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje.

Apsolutna rekorderka ovogodišnje mature, s čak tri položena ispita bez pogreške - Jelena Lončar smatra da se ubuduće mora poraditi na sigurnosti informacija i ispita. Posebno nakon razvikanog curenja teme eseja iz engleskog. To im je uz stres nanijelo i veliku štetu.

Prije jedan sat svi su zaključali svoje izbore za studij i možemo slobodno reći - ovogodišnje muke po maturi su završene.

U Dnevniku je gostovala vršiteljica dužnosti ravnateljice zagrebačke 15. Gimnazije Ljiljana Crnković i govorila o uspjesima maturanata te škole!