VIDEO: Nadljudska borba s vatrenom stihijom na Pelješcu i Korčuli

Požari su u okruženju i aktivno se čuvaju, izjavio je za Dnevnik 3 Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik.

Na Pelješcu je požar oko naseljenih objekata pod kontrolom, ali krakovi u brdu nisu pod nadzorom. Vatrogasce čeka besana noć. Otvorene vatre ima još u brdu. Na Korčuli je stanje pod nadzorom. Zavalatica i Brna su obranjeni, no još uvijek ima krakova požara koji nisu pod kontrolom, rekao je zapovjednik JVP Dubrovačko primorje Ivo Franušić.
Izvještaj s Pelješca

Na nekoliko mjesta na Pelješcu buktile su vatrene stihije. Bile su ugrožene Ponikve, Janjina, Dingač Borak koji se nalazi na istoimenim padinama s južne strane Pelješca te Pijavičino i Trstenik, na kojem se požar stišava. Uz dva kanadera, dva air-traktora i jedan helikopter, u gašenju sudjeluju vatrogasci iz cijele županije te pripadnici Državne vatrogasne intervencijske postrojbe iz Zadra, Šibenika i Splita te 50-ak pripadnika Oružanih snaga.Na Pelješcu izgorjelo 400 hektara šume, vinogradi, gospodarski objekti...

Najkritičnije je noćas bilo u Trsteniku, koji je vatra u jednome trenutku doslovne opkolila. Stanovnici su evakuirani, a nadljudskim su snagama obranjene kuće. Nitko nije ozlijeđen, no izgorjelo je 600 hektara šume, vinogradi, gospodarski objekti, nastradala je stoka. Stanovništvo je tijekom noći evakuirano i smješteno u zgradu Osnovne škole u Janjini, no većina njih vratili su se jutros kući.

Strašna noć na Pelješcu: eksplodirale mine, mještani bježali

Na području Smokvice na otoku Korčuli požar je jučer poslijepodne izmaknuo nadzoru gasitelja, nakon što su u nedjelju privremeno lokalizirali sjeveroistočnu stranu požarišta. Najveća borba s vatrenom stihijom bila je u obrani područja prema mjestu Brna, a izgorjelo je između 750 i 800 hektara guste borove šume, maslinika i vinograda.Javljanje Sandre Lacković

S vatrom se na Korčuli bori 15-ak vatrogasnih ekipa. Dodatne teškoće stvara im teško pristupačan teren. Vjetar puše u suprotnom smjeru od naselja, no očekuje se da bi poslijepodne mogao okrenuti prema Brni.Javljanje Brna (Video: Ivana Tomašić)

Vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović rekao je kako su požari na Korčuli i Pelješcu još aktivni. 'Borimo se na predjelu prema Smokvici. Jedan dio smo uspjeli zaustaviti, a drugi dio ide prema Zavalatici. Na taj jugoistočni dio smo poslali vatrogace i pokušavamo ga obraniti', rekao je Simović.
 


Izjava Stjepana Simovića

Zrakoplovi i helikopteri Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjelovali su u gašenju požara na otoku Korčuli i na lokaciji Potomje na poluotoku Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Zračne snage su se tijekom dana sukladno razvoju situacije na požarištu dopunjavale i izmjenjivale radi učinkovitijeg gašenja požara i djelovanja na najugroženijim žarištima.

Manji požar buknuo je jutros na obroncima Učke, iznad mjesta Veprinac, na predjelu Vevetov brijeg. Još nije lokaliziran, ali su ga vatrogasci, kažu, uspjeli zaokružiti. U akciji sudjeluju postrojbe iz cijelog opatijskog kraja, uz pomoć kolega iz Viškova i Kastva, odnosno tridesetak gasitelja. Vatra nije ugrozila naselja. Površina zahvaćenog područja još nije utvrđena, kao ni uzrok požara.

Iz HEP-a su izvijestili da je požar na Pelješcu uzrokovao veliku štetu na dalekovodu Pijavičino-Janjina, zbog čega je dio kućanstava ostao bez električne energije, i to na području od Orebića do Janjine te na zapadnom dijelu otoka Mljeta, od hotela Odisej do Babina Polja. Šteta se sanira. Moguće su teškoće i u telekomunikacijskom prometu. Zbog požara na Korčuli, gdje je oštećen svjetlovodni kabel, u prekidu je telekomunikacijski promet na području Lastova.