Prekretnica nakon 54 godine - otvorena veleposlanstva u SAD-u i na Kubi

Danas je završilo povijesno razdoblje ispunjeno borbom i neprijateljstvom. Sjedinjene Američke Države i Kuba obnovile su diplomatske odnose. Nakon pola stoljeća međusobnih optuživanja, otvorena su veleposlanstva u glavnim gradovima Washingtonu i Havani.

Nakon 54 godine, Sjedinjene Američke Države pružile su ruku Kubi. Silom su nekad Amerikanci htjeli svrgnuti Fidela Castra, njihov sukob doveo je svijet na rub nuklearnog rata. Kubanci su bili pod embargom, i njega danas Barack Obama želi ukinuti. Sjedinjene Američke Države odustat će od pristupa koji desetljećima nije uspio unaprijediti naše interese. Umjesto toga, počet ćemo normalizirati odnose između naših zemalja, izjavio je Obama.

U tajnosti je pregovarao godinu i pol s kubanskim predsjednikom Raulom Castrom. Nadamo se da će Barack Obama nastaviti koristiti svoje izvršne ovlasti koje ima kao predsjednik, bez upletanja Kongresa, da bi razmontirao politiku koja je nanijela štetu našem narodu, rekao je Castro.

Barack Obama traži potporu Kongresa za ukidanje embarga, ali republikanci se tomu protive. Nećemo imati normalne odnose dok je embargo na snazi, smatra američki diplomat Wayne Smith.

Kuba je u pola stoljeća zbog embarga izgubila oko 1.000 milijardi dolara. Sada se nada da će barem turizam procvasti. Kubanci očekuju navalu američkih turista nakon otvaranja veleposlanstva. Kuba mora biti spremna za to, ali mislim da nije, jer se turizam uglavnom razvijao izvan glavnog grada. A Havana ima jako malo hotela. To je izazov, jer američki turisti vole odsjesti u hotelima, rekao je Omar Everleny iz Kubanskog centra za ekonomske studije.

I u Americi narod pozdravlja novu politiku Bijele kuće. Veleposlanstva će biti otvorena u isto vrijeme. Jedino što se na onom u Havani neće zavijoriti zastava SAD-a. Taj svečani trenutak čekat će idući mjesec, kada u posjet prijateljskoj zemlji dolazi američki državni tajnik John Kerry.