'Ministarstvo vanjskih poslova zaprepašteno snimkama'

Je li član Arbitražnog suda o hrvatsko-slovenskoj granici smišljao s Ljubljanom taktiku kako utjecati na ostale suce te hoće li Hrvatska zbog ovih neregularnosti tražiti prekid arbitražnog postupka, analizirali smo u večerašnjem Otvorenom.

Glavno pitanje u Sloveniji: tko je snimio aktere?

U njemu su gostovali pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić, bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor, nezavisni zastupnik Damir Kajin te potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta (HDZ) Andrej Plenković.

Metelko-Zgombić rekla je da je Ministarstvo vanjskih poslova, nakon što su poslušali audio snimke, zaprepašteno, te da će si uzeti malo vremena i ocijeniti situaciju prije službene reakcije, a to uključuje i savjetovanje sa stranim stručnjacima. Dovedena je u sumnju vjerodostojnost samog procesa, kao i stručnost rada, dodala je. Ministarstvo se planira obratiti ne samo Arbitražnom sudu, već i Europskoj komisiji - iako to nije u njenoj nadležnosti, Metelko-Zgombić vjeruje da je komisiji u interesu da proces bude besprijekoran.

Jadranka Kosor je rekla da je odgovornost Europske komisije velika, budući da su upravo njen predsjednik i povjerenik za proširenje predlagali listu sudaca te bili pokrovitelj Arbitražnog sporazuma iz 2009.godine - koji je za Kosor bio ključan za nastavak pregovora o pristupu Europskoj uniji. U ovom trenutku se ne radi o nevjerodostojnosti samo jednog suca, već najmanje tri, dodala je bivša predsjednica Vlade.

Andrej Plenković misli da je ovo vrlo loša situacija za sami tijek arbitražnog postupka. Iako Arbitražni sporazum nema odredbe da se povučemo, postoji međunarodno pravo. Ukoliko druga strana prekrši bilateralni sporazum, mi imamo pravnih mehanizama za to, dodao je. Prilikom potpisivanja Arbitražnog sporazuma Slovenija je bila u dominantnijem međunarodnom položaju, ali sada više nije tako - dapače, ovime je Hrvatska u povoljnijem - misli Plenković. 

Za Damira Kajina najviše je sporno to što bi Slovenija mogla dobiti 150 kvadratnih kilometara hrvatskog teritorijalnog mora te bi na taj način Hrvatska izgubila spoj s Italijom - i onda bi doista Slovenci dobili sve što su htjeli na moru, kao što je rekao predsjednika suda Gilberta Guillaumea. Kajinu se čini da ćemo na moru izgubiti naprosto sve te da je to sramotno i ponižavajuće. Kosor se nije složila s Kajinom te je rekla da nije istina da je Hrvatska sve dala Sloveniji potpisivanjem sporazuma.

Spominjanje epikontinentalnog pojasa u snimci telefonskog razgovora za Andreju Metelko-Zgombić jest nešto što Slovenija ne može nikada dobiti. Sud je pri odluci o granici na kopnu i moru isključivo vezan međunarodnim pravom, rekla je pomoćnica ministrice Pusić.

Damir Kajin iznio je tezu da je snimka došla do srpskog Kurira preko američkih obavještajnih službi te je to tako dospijelo naposljetku i do našeg Večernjaka. Dodao je kako bi volio da se postupak između dvije države vrati na početak, ali sumnja da će to biti moguće. 

Za Plenkovića, trenutni sastav suda je kompromitiran te sve što se dogodilo ide na štetu Sloveniji, što se neće svidjeti ni brojnim partnerima unutar Europske unije. Plenković je pozvao na konsenzus političkih stranaka te čvrsti pravni i politički stav koji će gledati prvenstveno na nacionalne interese.

Emisiju u cijelosti možete pogledati ovdje: