Hrvatska razmatra mogućnost izlaska iz arbitraže, akteri afere podnijeli ostavke

Vlada Republike Hrvatske održala je danas  telefonsku sjednicu s koje je predsjedniku Hrvatskoga sabora  podnijela zahtjev za izvanredno zasjedanje Hrvatskoga sabora. Zahtjev se, objasnili su u službenom priopćenju, podnosi zbog potrebe da se na izvanrednom zasjedanju provede rasprava i razmotre novonastale okolnosti vezane uz provedbu Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije.

Zasad se još ne zna kada bi se ona trebala održati i hoće li biti zatraženo raskidanje arbitražnog sporazuma koji je sa Slovenijom potpisala Vlada Jadranke Kosor, a bio je uvjet da Hrvatska dovrši pregovore za ulazak u Europsku uniju.

Izvanredna sjednica može se, inače, sazvati na zahtjev predsjednika Republike, Vlade te većine zastupnika. Može je sazvati i predsjednik Sabora, uz prethodno mišljenje klubova zastupnika. Čelnik Sabora zasad ništa ne komentira, ali pravni savjeti stižu.

Samo dan nakon objave audiosnimke na kojoj slovenski član Arbitražnog suda prenosi informacije slovenskoj zastupnici pale su i ostavke glavnih aktera afere
Jerneja Sekoleca i Simone Drenik. Dvojbi o autentičnosti snimke više gotovo da i nema. Slovenija u roku od 15 dana mora odrediti novog člana Arbitražnog suda.

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić Europsku će komisiju obavijestiti o slovenskom kršenju neovisnosti i nepristranosti u postupku arbitraže, a ne isključuje ni izlazak Hrvatske iz arbitraže. HDZ od Vlade, Sabora i predsjednice traži trenutačan i bezuvjetan izlazak iz arbitražnog postupka, a od premijera Zorana Milanovića zahtijeva da hitno sazove sastanak parlamentarnih stranaka kako bi se dogovorili o zajedničkoj zaštiti nacionalnih interesa.

O arbitražnom skandalu premijer nije rekao ni riječi, pa je o potezima izvijestila ministrica Vesna Pusić. Uputila je pismo Europskoj komisiji, posredniku u sklapanju arbitražnog sporazuma te samom Sudu. A savjetuje se i s pravnim stručnjacima koji su pripremali naš podnesak. Iznenađena je pokušajem susjedne zemlje da nepoštovanje arbitražnog sporazuma prikaže kao špijunsku aferu.

HDZ smatra da je rad suda kompromitiran. Traže da premijer otvori raspravu s parlamentarnim strankama o zaštiti nacionalnih interesa. Zahtjev za izvanrednu sjednicu Sabora već je uputio Klub nezavisnih ljevičara te u ime stranke Naprijed, Hrvatska zastupnik Josip Kregar.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, komentirajući skandal vezan za arbitražu o Savudrijskoj vali, rekla je da je stanje doista zabrinjavajuće i da sve što se može čuti posljednja dva dana dovodi u pitanje objektivnost samog postupka.

U središnjem Dnevniku gostovala je Vesna Crnić Grotić, voditeljica katedre Međunarodnog prava mora u Rijeci.

I slovenski mediji danas bruje o kompromitirajućoj audiosnimci. Dio medija diplomatsko-pravni skandal naziva obavještajnim skandalom, dok javnost traži odgovore na mnoga pitanja.

Ova afera je nešto što se definitivno nije trebalo dogoditi, baca vrlo loše svjetlo na vanjsku politiku i praksu Slovenije i normalno je da su oba aktera odstupila, kazao je Miha Pogačnik, profesor Međunarodnog prava na Europskom pravnom fakultetu u Ljubljani, za "Hrvatsku uživo". Nešto takvo se ne smije događati jer je to protivno normama međunarodnog javnog prava. Predstavnici države ne smiju ni razgovarati neformalno niti bilo kako utjecati na rad arbitara, arbitar ne smije prihvaćati instrukcije ili bilo kakve savjete od predstavnika nacionalnih vlada izvan samog redovitog arbitražnog postupka, objasnio je.