Hrvatska izlazi iz arbitraže - Slovenija izigrala temelje

'Hrvatska izlazi iz arbitraže, ovakav sporazum moramo raskinuti. Očekujem veliku podršku - jednoglasnu', poručio je premijer Zoran Milanović na izvanrednoj konferenciji za novinare. 'Svi mislimo isto', kazao je premijer nakon što je s predsjednicima zastupničkih klubova parlamentarnih stranaka razgovarao o postizanju konsenzusa o sudbini arbitraže. Sastanku u Banskim dvorima odazvali su se svi klubovi stranaka osim nezavisnih Damira Kajina i Ivana Grubišića. 

Ovo je neizdrživo, moramo van' rekao je Milanović te dodao kako je došlo do grubog kršenja odredbi ugovora  - greške u postupku koja postupak poništava. Milanović je kazao i kako ne vjeruje da će to loše utjecati na hrvatsko-slovenske odnose. Nije želio komentirati treba li slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec podnijeti ostavku. Tvrdnje slovenskog premijera Mire Cerara da Hrvatska ne može sama raskinuti sporazum premijer je kratko kazao: 'Može i hoće!' te dodao kako se 'ovako nešto nikada nije dogodilo u povijesti Arbitražnog suda'.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović pozdravila je suglasje između premijera RH i predsjednika klubova parlamentarnih stranaka oko zajedničkog stava naspram kršenja Sporazuma o arbitraži s Republikom Slovenijom. 'Upravo je to zajedništvo koje promičem i na koje pozivam od svoje inauguracije pa vjerujem da se takav pristup dijeljene odgovornosti i konsenzus može postići i po drugim važnim pitanjima važnima za nacionalne interese RH. Bez obzira na kršenje arbitražnog postupka, RH će kao odgovoran član međunarodne zajednice i dalje tražiti način za sporazumno rješavanje graničnih pitanja te raditi na dobrosusjedskim odnosima sa Slovenijom, dodaje predsjednica.

RTV Slovenije je objavila da je arbitražni sud od Slovenije zatražio objašnjenje ponašanja slovenskog suca Jerneja Sekoleca i predstavnice slovenske vlade pri tome sudu Simone Drenik.

Cerar: Sud u Haagu izvijestio da će se arbitraža nastaviti

'Sabor je složan u odluci da se raskine ugovor o arbitraži, jer je se očito radi o pokušaju prevare Hrvatske što je neprihvatljivo. Siguran sam da će Sabor dati zadaću Vladi da pokrene proceduru izlaska iz tog ugovora', izjavio je nakon sastanka u Vladi predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Potvrdio je da se na sastanku razgovaralo i o mogućim posljedicama ovakve odluke. 'Drago mi je da smo mi prvi predložili ovakav sastanak i na neki način oslobodili klimu u odnosima, jer ovo je nešto što nadilazi stranačke interese i naše buduće pobjede na izborima', kazao je Karamarko.

Josip Salapić iz HDSSB-a zadovoljan je sastankom u Banskim dvorima na kojem su sudjelovali predsjednici klubova saborskih zastupnika. "Štite se hrvatski nacionalni interesi. Svi smo na istom tragu", rekao je. Nezavisni Branko Vukšić istaknuo je kako mu se čini da su svi, oporba, vlast i vlada na istom tragu.

Bivša premijerka Jadranka Kosor, koja je 2009. godine u ime Hrvatske potpisala Arbitražni sporazum, pojasnila je da će u Saboru govoriti samo klubovi kako bi rasprava bila kratka, sadržajna i kako bi se izbjegla međustranačka prepucavanja.

Gostujući u emisiji HRT-a Hrvatska uživo bivša premijerka rekla je kako je Slovenija izigrala temelje arbitraže. U vezi nastavka arbitraže Slovenija se poziva na dobrosusjedske odnose, a upravo ona krši te odnose. Što je to nego kršenje dobrosusjedskih odnosa kada jedan sudac pokušava utjecati na druge. Koncentrirali su se na to odakle snimke razgovora, a ne na to što se pokušavalo dogovarati i utjecati na druge, rekla je Kosor.

Sastankom je bio zadovoljan i SDSS-ov Milorad Pupovac. 'Postoji zajedničko stajalište što Hrvatska mora napraviti u ovom trenutku kada je u pitanju Arbitražni sud, i to je i naš stav', kazao je Pupovac kazavši da je dobro da se premijer na ovaj način sastao s predstavnicima saborskih klubova.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev se nakon razgovora sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom osvrnuo na problem oko arbitraže. Kazao je da afere nisu produktivne te je izrazio želju da države poštuju dogovore, a probleme rješavaju na prijateljski način, javlja RTV Slovenije.

Sabor bi o Vladinu prijedlogu izlaska iz arbitraže trebao raspravljati na izvanrednom zasjedanju u srijedu. Prijedlog mora poduprijeti najmanje 101 zastupnik. Arbitražnom sudu u međuvremenu su poslani svi materijali. U Banskim dvorima odgovor na podnesak očekuju prije izvanredne sjednice Sabora. Predsjednica države još nije odlučila hoće li sudjelovati na toj sjednici.

Skandal je izbio u srijedu nakon što su u hrvatskim medijima objavljeni transkript i audio-zapis koji pokazuju da su se slovenski član arbitražnog suda Jernej Sokolec i slovenska diplomatkinja, opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže, Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Haagu u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske. Prema audio zapisu razgovora Sokoleca i Drenik - arbitražni bi sud dodijelio veći dio zaljeva Sloveniji.