Kronologija Imunološkog: Od stečaja do ustanove od javnog interesa

Odustaje se od privatizacije Imunološkog zavoda. Kako je za HRT potvrdio predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović, Zavod će ostati u državnim rukama.

Poput Zavoda za transfuzijsku medicinu, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i Zavoda za javno zdravstvo, Imunološki zavod, umjesto trgovačkog društva, postat će ustanova od javnog interesa.

Kronologiju pretvorbe Imunološkog zavoda pogledajte ovdje:Bolju vijest radnici koji nisu primili četiri plaće, ali i Zavod kojemu je blokiran račun nisu mogli primiti. Tema je ovo o kojoj će se, doznajemo, razgovarati na užem kabinetu Vlade.

U iduća tri mjeseca tek će razraditi kako će tu odluku provesti u djelo. Koliko će to državu stajati i kojim će novcem isplatiti male dioničare, zasad se ne zna. Imunološkim će upravljati Ministarstvo zdravlja.
Pretvorbom Imunološkog zavoda u javnu ustanovu sačuvat će se proizvodnja i riješiti pitanje korištenja sojeva virusa, što je državni interes.

Odluku Vlade pozdravlja i Visia Croatica, koja je htjela kupiti Imunološki zavod za 8 milijuna kuna. Njihova je ponuda odbijena prije mjesec dana, a prikupljeni novac građanima planiraju vratiti. Povrat novca građani mogu očekivati na jesen, kad Vlada vrati pola milijuna kuna koje je Visia Croatica platila za ponudbeno jamstvo.