Prvi put nakon 54 godine na Kubi se zavijorila američka zastava

Pod budnim okom američkog državnog tajnika Johna Kerryja, američki marinci podigli su američku zastavu u američkom veleposlanstvu na Kubi prvi put nakon 54 godine, simbolično označivši novu eru u odnosima dviju zemalja.

Trojica umirovljenih marinaca koji su 1961. posljednji put spustili američku zastavu na Kubi nazočila su ceremoniji, predavši novu zastavu postrojbi koja ju je podigla.

Kerry, prvi američki državni tajnik koji je posjetio Kubu nakon 70 godina, rekao je tom prigodom da je očito da put uzajamne izolacije i otuđenja na kojem su se SAD i Kuba nalazili nije pravi i da je došlo vrijeme da se krene u boljem smjeru.

Simboličan događaj dogodio se osam mjeseci nakon što su Havana i Washington dogovorili obnovu veza i gotovo četiri tjedna nakon što su formalno obnovili diplomatske odnose i otvorili veleposlanstva.

Kubanci su to proslavili podizanjem svoje zastave u Washingtonu 20. srpnja, a Amerikanci su pričekali Kerryjev posjet Havani.

Kerry je u govoru ipak jasno kazao da Washington nije zaboravio na situaciju s ljudskim pravima na Kubi. I dalje vjerujemo da bi kubanskom narodu najbolje odgovarala prava demokracija, u kojoj ljudi mogu birati svoje vođe, rekao je.