Videoalbum: Sjećamo se Arsena Dedića

Umro je Arsen Dedić. Istaknuti skladatelj, književnik i kantautor i jedan od naših najsvestranijih umjetnika preminuo je u 78. godini u zagrebačkom KBC-u gdje se liječio dva tjedna zbog sepse nakon operacije kuka.

Njegova karijera duga više od pola stoljeća po raznolikosti i kontinuitetu zauzela je posebno mjesto u novijoj hrvatskoj kulturi. Počela je u njegovim dvadesetim godinama, a skladajući šansone postaje zaštitni znak toga glazbenog žanra koji spaja dva ključna umjetnička izraza - glazbu i poeziju.

Arsenu Dediću glazba je bila život, on ju je skladao, pisao aranžmane i stihove, pjevao, izvodio. Uz oca koji je u Šibenskoj limenoj glazbi svirao nekoliko instrumenata napravio je prve glazbene korake. Naučio je svirati klavir, gitaru, flautu. Završio je Muzičku akademiju. Glazba ga je spojila sa životnom družicom Gabi Novak, uz glazbu je odrastao njegov sin, uspješni glazbenik Matija.

Glazba je ono što je ostavio kao prebogato naslijeđe svima nama. "Kuća pored mora", "Vino i gitare", "O, mladosti", "Tvoje nježne godine", "Moderato cantabile", "Ono sve što znaš o meni" - samo su neki od nebrojenih Arsenovih hitova.

Arsenova iznimna filmska glazba donijela mu je dvije Zlatne arene u Puli. Legendarne serije "Glembajevi", "U registraturi", "Prosjaci i sinovi", "Jedrima oko svijeta" pamtit će se i po Arsenovim notama. 

O Arsenu smo znali mnogo, ali u svakom je intervjuu oduševljavao i iznenađivao. Govorio bi da je pjesnik opće prakse, a objavio je više od trideset zbirki poezije i za pjesnički rad dobio Goranov vijenac. Nije volio smještanje u žanrove i ladice.