Hrvatska tuguje zbog odlaska velikana

Arsen Dedić bit će pokopan u Zagrebu, daleko od očiju javnosti. Pogreb će se održati u krugu obitelji jer je to bila njegova želja.

Prijatelji, glazbenici, političari opraštaju se od legendarnoga hrvatskog glazbenika Arsena Dedića koji je sinoć preminuo u KBC-u Zagreb u 78. godini.

Otišao je jedan od najvećih skladatelja, kantautora, književnika i pjesnika kojega smo ikada imali, ali koji će zahvaljujući svojim pjesmama i stihovima zauvijek ostati s nama.

Video-album: Sjećamo se Arsena Dedića

Arsenova sjena bila je glazba u svim svojim oblicima i pojavnostima. Pratila ga je od najranije mladosti kada je sa Šibenskom limenom glazbom uz oca zakoračio u njezin svijet.

Iako mu je razum govorio da završi pravo, odlučuje se za Muzičku akademiju. Flauta, gitara, klavir, note, stih - bili su to alati koje je upotrebljavao uz nezapamćenu virtuoznost.

Šansone i šlageri, pjesme za djecu i klape, filmska glazba, pisanje poezije, slikanje, suradnja s nebrojenim autorskim veličinama prebogata su Arsenova ostavština koju ćemo još dugo nositi u sjećanju bez obzira na to kojoj generaciji pripadali.

In memoriam Arsenu Dediću: Moj zanat

Žaljenja zbog smrti kantautora Arsena Dedića i sućut njegovoj obitelji izrazili su, među ostalim, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Želim izraziti duboko žaljenje zbog odlaska Arsena Dedića, velikog skladatelja i čovjeka. Njegove note i njegov opus zauvijek su utkani u našu povijest, kulturu i naše društvo. Vječna mu hvala!, napisala je predsjednica Grabar Kitarović na svojoj Facebook stranici.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović napisao je da je rastužen viješću o smrti pjesnika, glazbenika i skladatelja Arsena Dedića, koji je svojim kantautorstvom na najljepši način obilježio pola stoljeća hrvatske glazbe. Izražavam njegovoj obitelji duboku i iskrenu sućut, napisao je Milanović na Facebook stranici.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko uputio je brzojav sućuti obitelji preminulog Arsena Dedića u kojem ističe da njegovo djelo po svojoj snazi predstavlja univerzalnu vrijednost koja će ostati zapisana na nosačima zvuka, filmovima i u knjigama. Svojim je odlaskom ostavio ogromnu prazninu koju će biti nemoguće popuniti, naveo je Leko.

Također, brojni glazbenici i umjetnici oprostili su se izrazima žalosti od Arsena Dedića.

U povodu smrti svoga člana Arsena Dedića priopćenjem se oglasilo Hrvatsko društvo pisaca (HDP)istaknuvši kako će ga zadržati u trajnom sjećanju kao izvrsnoga pjesnika i glazbenoga umjetnika, te plemenitog čovjeka.

Među ostalim, HDP naglašava kako je Dedić ostao pjesnikom posebnoga glasa i istaknute osobnosti. Prepoznatljiv u javnosti, mogao je nesputano progovoriti 'u prvom licu', stihovima izraziti intimne doživljaje, voditi lirski dnevnik u smjeloj kombinaciji sentimenta i ironije, emotivnosti i zaigranosti, stoji u priopćenju. U svim poetskim emanacijama Dedić se potvrđuje kao istančan i dosjetljiv stihotvorac, kao iskusan i uvjerljiv rapsod prepoznatljive ljudske sudbine, kao stvaralac koji običnosti i prolaznosti znade dati pečat solidarnoga dugog trajanja, navodi HDP.

O odlasku glazbenog velikana govore svi mediji i izvan hrvatskih granica.

Posebno tuguje i Arsenov rodni Šibenik, grad u kojem su nastali neki od njegovih najljepših stihova.