Vučić: Hrvatska je suverena, ali o ćirilici moramo govoriti

Predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić izjavio je kako se mora razgovarati o odluci vukovarskog gradskog vijeća da ukine ćirilične natpise u tome gradu, čime je reagirao na izjave dužnosnika Unije da Bruxelles nije mjerodavan za to.

Kad je u pitanju Srbija, izjašnjavali su se i o mnogo manje važnim pitanjima i držali prodike. O temeljnim vrijednostima EU-a, za koje se svi zalažemo - demokraciju, slobodu, ljudska i manjinska prava - nemaju reakciju na svoju državu članicu, a miješaju se u nešto što nema veze s temeljnim vrijednostima i to u zemlji koja još nije članica Unije, rekao je Vučić u povodu prijepora koje je izazvala odluka vukovarskog gradskog vijeća o ukidanju ćiriličnih natpisa u Vukovaru. 

Hrvatska jest suverena zamlja, ali ovo su stvari o kojima se mora govoriti. Zamislite da smo mi ukinuli latinicu u Beogradu ili Subotici - to bi bio skandal svjetskih razmjera, rekao je Vučić, naglašavajući da će ustrajati u borbi za prava Srba.

Srbijanski ministar pravosuđa Nikola Selaković najavio je da će se Srbija obratiti europskim i međunarodnim institucijama za zaštitu prava manjina zbog odluke o ukidanju ćiriličnih natpisa u Vukovaru. Bruxelles bi svakako trebao reagirati jer je ovdje u pitanju, prije svega, ugrožavanje ljudskih prava, a onda i manjinskih prava jedne nacionalne zajednice u jednoj državi članici EU, rekao je Selaković za RTS. EU nije jedina međunarodna adresa na čija vrata treba pokucati, rekao je Selaković i najavio da će se Srbija obratiti svim međunarodnim institucijama. Trebamo reći da je nedopustivo ponašati se prema Srbima kao prema boksačkoj vreći koju će šutirati svatko tko stigne, rekao je Selaković.

Ministar uprave Arsen Bauk nije želio komentirati izjave srbijanskih čelnika u vezi s ćirilicom u Vukovaru. No ponovio je da će, pokaže li se da izmjene statuta grada Vukovara, prema njihovu mišljenju, nisu u skladu s Ustavom, zatražiti ocjenu ustavnosti.

Napomenuo je da se ne radi o tome da je ćirilica izbačena iz Vukovara, već da je izmjenama gradskog statuta odgođeno uvođenje dvojezičnosti u Vukovar, u nekim segmentima.

Ocjena ustavnosti i zakonitosti te odluke polazit će od toga da li postoji opravdanje za tu odgodu, je li ona razmjerna razlozima koje je rekao Ustavni sud ili se to moglo napraviti na bolji način. To će, dakle, biti predmet ocjene ustavnosti i zakonitosti ove odluke, izjavio je Bauk.

Radikalnom retorikom poslužio se jučer i srbijanski ministar rada Aleksandar Vulin. Odluku vukovarskog gradskog vijeća nazvao je "jasnim primjerom rasizma" te sugerirao hrvatskoj vladi da raspusti gradsko vijeće.

Na Vulinove izjave stigla nam je reakcija iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Poručili su kako je to unutarnje pitanje koje Hrvatska rješava kroz svoje institucije.  Cijenili bismo da susjedna zemlja pričeka da se problemi riješe, ne da se svaka situacija iskorištava za zaoštravanje odnosa. Pritom, uloga političara je da svojim izjavama smanjuju, a ne potpiruju tenzije, naglašavaju iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. 

Predstavnici Vijeća srpske nacionalne manjine u Vukovaru žalit će se Ministarstvu uprave zbog izmjene gradskog statuta. To će učiniti početkom idućeg tjedna.

Prema zakonu, Ministarstvo je dužno u roku od osam dana dati mišljenje. Nakon njega to će učiniti Vlada, a zatim konačnu odluku donijeti Ustavni sud.

Vlada potom ima 30 dana za pokretanje postupka pred Ustavnim sudom, koji za konačnu ocjenu ustavnosti nema određeni rok.