Hrvatska spremna ako migranti krenu prema našim granicama

Oči Europe uprte su u neprekidni izbjeglički val koji je zapljuskuje. Očajni ljudi izmučeni sukobima i kaosom koji vlada u njihovim domovinama bolji život pokušavaju pronaći, ponajprije u Njemačkoj i skandinavskim zemljama.

I Srbija je na udaru izbjeglica te joj prijeti humanitarna kriza. Procjenjuje se da u zemlju dnevno uđe i do 2000 emigranata. Kurdi, Sirijci, Iračani i mnogi drugi u zapadnu Europu idu i preko Mađarske. Kada Mađari podignu ograde, mnogi će, kako kažu, krenuti preko Hrvatske.

Integrirati se u društvo nije lako nigdje, pa tako ni u Hrvatskoj. Prema istraživanju koje je provedeno u sklopu Instituta za migracije i narodnosti, Hrvati su distancirani prema imigrantima i kad je riječ o poslu, ali i u kulturnom smislu.

Na posljednjoj konferenciji za novinare premijer Zoran Milanović istaknuo je da da je Hrvatska spremna za izbjeglice.

Sanja Pupačić iz Službe za zaštitu migranata Crvenog križa kaže kako su u svakodnevnom kontaktu s MUP-om i drugim institucijama.

Hrvatska se, i ako ne krene val izbjeglica sa susjedne granice, obvezala preuzeti 550 tražitelja azila s područja Grčke i italije. Ipak, većini je zacrtan smjer - Njemačka, Belgija, Švedska. Hrvatska nerijetko bude samo tranzitna zemlja. Prema dosadašnjoj praksi, čak 70 posto tražitelja azila prije rješenja pobjegne dalje.