Viškovo - roditeljima posao i stan, a djeci subvencioniran vrtić i škola

Samo je pet općina u Hrvatskoj koje imaju prirodni prirast stanovništva veći od mortaliteta. One se svojski trude zadržati mlade ljude - da im ulice, umjesto umirovljeničkih priča, ispunjavaju dječja vika i smijeh. Jedna od tih općina je Viškovo kod Rijeke. Iako prirast stanovništva od samo 0,5 posto ne zvuči mnogo, kad bi isti postotak bio u cijeloj zemlji, to bi značilo oko 25 000 novorođenčadi na godinu više u Hrvatskoj.

Kada je prije desetak godina u Viškovu počeo građevinski bum, nitko nije razmišljao da će to za posljedicu imati i nagli rast nataliteta. Povoljne cijene stanova privukle su mlade obitelji i dogodio se baby-boom. Samo u prošloj godini rođeno je 189, a u prvih sedam mjeseci ove godine 120 djece. Kako bi olakšala mladim obiteljima, općina je uvela mnogobrojne pogodnosti.

Subvencije za vrtić, školu, stipendije učenicima i studentima, novčane nagrade za uspješne osnovnoškolce - samo su neke od olakšica.

Od gotovo 16 000 stanovnika na podrčju Viškova samo  je 7 posto nezaposlenih. Onima koji imaju plan samozapošljavanja općina daje 20 000 kuna nepovratnih sredstava. Čini se da je recept za rast nataliteta jednostavan: roditeljima posao i stan, djeci subvencioniran vrtić i besplatan produženi boravak. Što je najbolje, područje Viškova i dalje je zanimljivo građevinarima, što znači još novih stanova po pristupačnim cijenama. Stoga ovdje očekuju još mnogo mladih obitelji i prinova.