Pater Tvrtko: Na slobodi svakog je prepoznati Krista u gladnom, strancu, putniku

Pater Tvrtko Barun, isusovac koji se godinama bavi problemima migranata, ima veliko iskustvo s tim nesretnim ljudima, a radi u Centru za azilante u zagrebačkim Dugavama, rekao je gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a da eventualni dolazak velikog broja izbjeglica sve normalne ljude plaši.

Otvoriti državu, društvo, kuću pa i srce osobi koju ne poznajemo, izbjeglici koja je drugačije religije, nacije, kulture - to normalno rađa strahove. Ono što je izazov je ne zaustaviti se na toj teoriji, već liječiti te predrasude konkretnim susretom. Time se može boriti protiv predrasuda. Treba razgovarati s nekime u našoj okolici, ima puno ljudi koji su iskusili izbjeglištvo u Domovinskom ratu te koji mogu posvjedočiti što znači ostaviti sve i krenuti u budućnost koja je potpuno neizvjesna, objasnio je pater Tvrtko.

Sam Isus Krist se poistovjećuje s najmanjima, isključenima, na rubu društva, gladnima, bolesnima, strancima i onda je na slobodi svakoga od nas prepoznati Krista u tom gladnom, u tom strancu, u tom putniku, rekao je pater objašnjavajući da kao kršćani ne smijemo imati predrasude.

Isusovačka služba za izbjeglice postoji u Hrvatskoj od 1993. godine, djelujemo u 50 zemalja svijeta i služimo više od milijun ljudi. U Hrvatskoj naš rad se sastoji od svakodnevnog susreta s tražiteljima azila. Slušamo njihove brige i priče, nekad i radosti, služeći njihovim potrebama, materijalnim, medicinskim i drugim, te zagovaramo njihova prava koja su im ponekad zakinuta, kazao je.