Sve više mladih želi u vojsku i policiju

Velik je interes mladih za vojna i policijska zanimanja. Za 325 mjesta na Policijskoj akademiji kao i 100 mjesta na Hrvatskom vojnom sveučilištu  stiglo je gotovo deset puta više prijava. Uz motiv da budu vojnici ili policajci presudan je i socijalni faktor. Uz podmirene troškove studiranja tu su i siguran posao i sigurna plaća.

Stoga ne čudi što za vojsku i policiju najviše prijava stiže iz mjesta s najviše nezaposlenih.

Najveći broj kandidata dolazi iz Slavonije, dok smo definitivno deficitarni s područjem Dubrovačko-neretvanske i Istarske županije. To je jedna slika socijalnog stanja u državi, u onim krajevima gdje imate više mogućnosti zaposlenja imate manje kandidata i obrnuto, rekao je voditelj Službe za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko-knjižničnu djelatnost prof. Nikša Jelovčić.

I na vojnom učilištu i u policijskoj školi za razliku od drugih studenata imaju podmirene troškove studiranja, hranu, smještaj, odjeću, ali i džeparac. Budući policajci 400 kuna, a vojnici 800.

Nažalost nije rijetko da studenti džeparac dijele s roditeljima.

Gost Dnevnika bio je psiholog Toni Babarović s Instituta "Ivo Pilar", koji se bavi istraživanjem važnosti pojedinih aspekata posla za donošenje odluke o budućem zanimanju.