E-cigarete poput običnih?

Iako se često reklamiraju kao sigurno sredstvo za odvikavanje od pušenja, znanstvenici su podijeljeni oko utjecaja elektroničkih cigareta na zdravlje. Hrvatska, prema zahtjevima iz Bruxellesa, najkasnije do svibnja iduće godine mora donijeti zakon - kojim bi se elektronička cigareta - izjednačila s običnom.

E-cigarete ne sadržavaju duhan, samo bezopasnu nikotinsku paru - uvjeravaju proizvođači.

To zapravo nije cigareta, to je inhalator nikotina i kao takav je on priznat i u EU, europskom pravnom okviru, on se vodi kao inhalator nikotina, nikakva cigareta, kaže Filip Tokić, prodavač.

Znanost je u ovom slučaju još podijeljena, istraživanja oskudna i proturječna. A stručnjaci tvrde, čim je riječ o nikotinu, ne može se govoriti o zdravlju.

U elektroničkim cigaretama postoji propill. To je supstanca koja i na lokalnoj razini može izazvati i iritaciju oka i usne šupljine, može izazvati nagon za povraćanjem, kašalj i slično. A u tom izdahnutom zraku su nađene različite čestice, između ostalog i kancerogene, objašnjava Irena Rojnić Palavra, predsjednica Nacionalnog povjerenstva za borbu protiv pušenja.

Zabrinjava podatak da u Velikoj Britaniji 6 posto desetogodišnjaka eksperimentira s elektroničkim cigaretama, mnogo više nego s klasičnima.

Europa je odlučila biti znatno opreznija s ovim novim proizvodom. Pa se tako i u Hrvatskoj priprema novi zakon kojim bi se e-cigareta, iako ne sadržava duhan, tretirala kao duhanski proizvod.

Za sada preporuka i intencija zakonodavca je da se konzmacija e-cigarete može vršiti samo u prostorima u kojima je dozvoljeno i pušenje. Tamo gdje je pušenje zabranjeno zabranjena je i upotreba e-cigarete.

Ako se ipak u međuvremenu dokaže da je e-cigareta siguran način odvikavanja od duhanske ovisnosti, Europa je spremna mijenjati zakonodavstvo.