Prirodni interferon - lijek koji bi Imunološkom mogao donijeti milijune

Imunološki zavod 90-ih je godina proizvodio prirodni interferon, lijek koji se dobiva iz krvi davatelja, a liječi HPV i različite vrste tumora. Propadanjem Zavoda prestala je i proizvodnja lijeka. Imunološki bi obnavljanjem proizvodnje mogao zarađivati milijune jer prirodni interferon proizvode još samo Rusija, Kuba, Mađarska, Švedska i Egipat.

HPV i maligne stanice na grliću vrata maternice, sve je to, kaže Draženka Burić, zahvaljujući interferonu njezina prošlost. Dva puta sam koristila interferon, prvi put je došlo do operacije. Drugi put sam ga koristila, bojala sam se, a sad je moje stanje u redu, ja više nemam nikakvih problema, rekla je.

I to zbog korištenja vaginaleta interferona, kojih na hrvatskom tržištu odavno nema, što je, ističe, nedopustivo.

Za ponovnu proizvodnju je i ginekolog i onkolog prof. dr. sc. Damir Eljuga jer interferon može pomoći tisućama zaraženih virusom i oboljelih od tumora te smanjiti smrtnost. U Hrvatskoj, kaže, od posljedica raka vrata maternice godišnje umre 140 žena.

Da je interferon najučinkovitija tvar u borbi protiv virusa, i to u malim dozama, dokazao je i virolog Hrvoje Mazija s Vetertinarskog faklulteta na sustavu koji se zove umnožanje virusa i influence. Dakle, kokošji zametak bio je inficiran virusom influence i onda je u taj isti sustav dana količina od 150, 1500 ili 15 000, učinak je bio zapanjujući, dakle 150 jedinica internacionalnih je ubilo virus, objasnio je.

A dok mi ubijamo proizvodnju, farmaceuti zarađuju, i to uglavnom na generičkim lijekovima. Proizvodnja interferona imperativ je Imunološkom zavodu.

Primjena prirodnog interferona u njegovoj biološkoj koncentraciji, to je lijek za sve, metaforički kazano, znači lijek za sve. Interferon ne djeluje sam, ali interferon je signalan molekula koja pokreće naš hardver, a naš hardver su naši geni koji su gluhi i slijepi bez signala, kaže Mazija.

Kako se čini, ponovna proizvodnja mogla bi spasiti mnoge oboljele, ali i znatno financijski ojačati Imunološki zavod.