HEP: Unatoč solidarnoj naknadi od 3 lp/kWh struja neće poskupjeti

Vlada je donijela uredbu na temelju koje će kućanstva na cijenu električne energije plaćati solidarnu naknadu od 3 lipe po kWh, čime će se financirati takozvani vaučeri, odnosno pomoć za socijalno ugrožene kategorije potrošača.

Tim novcem financirat će se struja za kućanstva iz kategorije ugroženih kupaca, a to su korisnici zajamčene minimalne naknade i osobne invalidnine. U Vladi ističu kako se ta mjera pripremala mjesecima i da nije riječ o predizbornom potezu, nego o "borbi za ljude".

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je na sjednici kako se uredbom o kriterijima za stjecanje statusa ugroženih kupaca energije pomaže građanima koji ne mogu plaćati energiju. Dolazi sezona grijanja, socijalno ugroženim građanima pomoći ćemo da imaju manje troškove grijanja, rekao je premijer Zoran Milanović.

Praktično gledajući, u Hrvatskoj kućanstva godišnje troše između 2000 i 4000 kilovata. Time bi svaki mjesečni račun za struju prosječno bio uvećan od pet do deset kuna, no to se neće dogoditi.

Naime, HEP je priopćio da struja neće poskupjeti. Neovisno o načinu na koji će se provesti naplata solidarne naknade prema uredbi Vlade, konačna cijena električne energije za HEP-ove kupce neće se mijenjati, stoji u priopćenju.

Član Predsjedništva HDZ-a i glasnogovornik Kluba zastupnika Gordan Jandroković  Vladinu odluku o plaćanju solidarne naknade nazvao je  populističkom mjerom u predizborno vrijeme koju će platiti svi građani.
Proteklo je skoro četiri godine da Vlada krene s mjerama pomoći potrebitima i nitko u zemlji neće biti protiv toga. No, ovdje se radi o predizbornom vremenu, populističkim mjerama i svi građani će u konačnici platiti te mjere, rekao je.