Društvene mreže dio dječje svakodnevice, što nije uvijek dobro

U Hrvatskoj je samo prošle godine zabilježen 141 slučaj seksualnog zlostavljanja djece putem interneta. To je bio jedan od razloga za osnivanje prvog Hrvatskog centra za sigurniji internet.

Osijek je zasad jedini naš grad koji je, uz gradove iz još 31 države, u sustavu mreže europskih centara sigurnog interneta.

Internet i društvene mreže dio su naše svakodnevice, pa tako i dječje, što nije uvijek dobro. Roditelji na različite načine nastoje zaštititi svoju djecu.

Savjetodavni besplatni i anonimni telefon 0800 606 606 ptvoren je prije mjesec dana. Pozivi su uglavnom bili informativni.

Uglavnom se to odnosi na različite oblike nasilja preko interneta gdje se onda djeca informiraju što mogu napraviti u toj situaciji i bilo je nekoliko slučajeva gdje smo imali prijavu seksualnog iskorištavanja djece i slično, kaže magistrica psihologije Kristina Krulić.

Baza svih podataka je stranica Centra za sigurniji internet. Ondje je, među ostalim, i formular za on-line prijavu putem kojega roditelji, djeca i bilo tko drugi može brzo i lagano anonimno prijaviti ilegalan sadržaj.

Sredinom rujna počet će i opsežno istraživanje u koje će se uključiti oko 10 tisuća školske djece u 22 grada. Tako će se dobiti opća slika kako djeca "žive" na internetu. Krajnji je cilj svima isti, a to je podizanje svijesti o sigurnijoj upotrebi interneta.