Radio za banke, a sada na igricama u kojima ih pljačkaju

Razvoj video igaranajunosnija je zabavna industrija vrijedna više od vrtoglavih 100 milijardi dolara, a svoj dio kolača uzet će i poneki Hrvat.

Život stvarno piše najbolje scenarije. Dino Lišnjić do nedavno je radio kao programer u bankarskom sektoru, a sada je zaposlen u tvrtki koja radi na videoigri u kojoj se pljačkaju banke.

Postao je dio tima koji su okupila dva brata povratnika iz Švedske. Za njima je stigla i prva velika investicija - švedskog izdavača koji je tražio razvojne timove po Aziji, no na kraju se odlučio za Hrvatsku.

U razvojnom timu svoje mjesto našao je i mladi Šveđanin hrvatskih korijena. U Malmeu studira razvoj videoigara, a u Zagreb je došao stažirati.

Razvoj videoigara najunosnija je zabavna industrija vrijedna više od 100 milijardi dolara. Prihodima je zasjenila i glazbenu i filmsku industriju. I Hrvatska prati trendove, štoviše imamo nekoliko razvojnih timova koji su se probili na svjetsko tržište. Odnedavno imamo i specijaliziranu sajamsku priredbu.

Predviđa se kako bi sajam mogao postati najvažnija domaća sajamska priredba jer u regiji ne postoji ništa slično.

Na sajmu uz rame najjačih inozemnih studija stat će i većina naših razvojni timova, kojih u Hrvatskoj ima već 30-ak. Dio njih vrlo uspješno posluje, prodane su stotine tisuća pa i milijuna primjeraka hrvatskih igara. Ipak, nije sve tako bajno. U Hrvatskoj za ovu gospodarsku granu ne postoje poticaji. Ne postoji ni obrazovna ustanova koja bi osposobljavala programere videoigara pa domaće tvrtke teško nalaze kvalificirane radnike.