Lovrinović o 'švicarcu' - HNB-ovo 'neviđeno' zastrašivanje javnosti

Ekonomist Ivan Lovrinović smatra kako ni SDP ni HDZ nema pravo rješenje za dužnike u švicarskim francima, a 'napad' HNB-a na SDP ocijenio je igrokazom kako bi se ta stranka pred izbore što bolje predstavila kao branitelj dužnika u toj valuti.

'Riječ je o jednom dobro smišljenom scenariju - vi napadajte nas i neka se tomu još pridruži netko iz EU da napad bude još žešći. Tako da se SDP što bolje može pokazati kao branitelj dužnika u švicarskim francima', kazao je Lovrinović nakon konferencije za novinare MOST-a nezavisnih lista. Lovrinović, ekonomski savjetnik udruge Franak, smatra HNB-ovo pismo dosad neviđenim zastrašivanjem javnosti da će doći do kraha deviznog tečaja i da će se istopiti devizne rezerve iako se za to, kako je rekao, ne navodi nijedan ozbiljan stručni i argumentirani razlog.

Milanović: Odluka o 'švicarcu' je odluka Vlade, ne treba nam potpora HNB-a
Lovrinović smatra da je za dužnike u švicarskim francima još gora situacija nego što je bila prije jer su sada izloženi političkom, pravnom i valutnom riziku. 'Dužnici se trebaju zabrinuti i zapitati što će biti nakon parlamentarnih izbora koji su za oko dva mjeseca', rekao je Lovrinović postavljajući pitanje, što će biti ako banke tuže pa dobiju spor, hoće li tada dužnici imati još veće probleme?

Iznio je stajalište MOST-a nezavisnih lista koji rješenje vidi u ponudi nagodbenog tečaja koji bi bio 5,5 kuna te prihvaćanju promjenljive kamatne stope koju bi, osim HNB-a, moralo odobriti i Ministarstvo financija, pri čemu bi kredit ostao isključivo u kunama.  Banke bi, smatra Lovrinović, građanima trebale vratiti preplaćene iznose jer se točno zna kada su nastupile prva i druga revalvacija švicarskog franka. 'To se sve skupa zbroji i oduzme i onda se nastavi plaćati po tome. Ovako to neće moći jer euro neće biti stabilan', upozorio je.

MOST: zalažemo se za ukidanje sadašnjih 'politički montiranih' županija

MOST nezavisnih lista upozorio je da je sadašnji teritorijalni ustroj Hrvatske skup i neučinkovit te se zauzima za ukidanje 'politički montiranih' županija, reformu javne uprave, depolitizaciju javnih službi i sprečavanje političkog kadroviranja. Predsjednik MOST-a Božo Petrov predložio je na konferenciji održavanje lokalnih referenduma na rubnim zonama kako bi se stanovništvo izjasnilo kojoj teritorijalnoj jedinici želi pripadati. Petrov je istaknuo i da se MOST zalaže za depolitizaciju javnih službi, sprečavanje političkog kadroviranja te da se konačno naprave kriteriji za izbor, a nakon toga i za napredovanje. Zauzima se i za okrupnjivanje općina i gradova putem zajedničkih ustanova i usluga u cilju njihova pojeftinjenja te bolje, stručnije i efikasnije organiziranosti.