Viceguverner Šošić u Otvorenom: Stabilnost kune neće biti ugrožena

U HRT-ovoj emisiji “Otvoreno” o Vladinom konačnom rješenju za dužnike u švicarskim francima raspravljali su potpredsjednik Vlade Branko Grčić, viceguverner HNB-a Vedran Šošić, Božo Ivošević iz Udruge Franak te predsjednik Odbora za financije HDZ-a, Tomislav Ćorić.


Branko Grčić pojasnio je Vladin plan rješavanja gorućeg problema. “Činjenica da netko 10 godina otplaćuje kredit, a nakon toga glavnica bude veća nego je bila na početku – alarmantno je”, ustvrdio je najprije Grčić. Smatra da je najpravedniji model izjednačavanje (u novčanoj sumi) onih koji su uzeli kredit bilo u eurima bilo u švicarcima – i to rješenje prekosutra ide u Sabor. Optužio je banke kako nisu ponudile baš ništa. Crnogorski model smatra neusporedivim jer u Hrvatskoj ima 53.000 dužnika u francima, za razliku od tamošnjih šestotinjak. Grčić je otklonio optužbe iz Austrije kako je ovo nacionalistički potez, jer smatra da je logično da će njihov ministar braniti banku koja je financijski izložena u Hrvatskoj.
U vezi potencijalnih rizika konverzije koji su se spominjali u javnosti, viceguverner HNB-a Vedran Šošić rekao je da stabilnost kune neće biti ugrožena unatoč ovom potezu Vlade. “Ovo je mjera koja povećava rizike”, istaknuo je Šošić, no smatra da se HNB svakako može nositi s time. Komentirao je kako je HNB iznenadila završna verzija Zakona koje im je Ministarstvo financija poslalo na mišljenje. Ipak, viceguverner pojasnio je kako imamo adekvatne pričuve i kako ćemo bez velikih potresa amortizirati šokove koji se mogu dogoditi – bez velikih troškova za gospodarstvo.
Tomislav Ćorić smatra kako cjelokupna javnost svjedoči najskupljoj predizbornoj kampanji u povijesti Hrvatske. “Mjesec dana prije izbora suočeni smo s nedorečenim prijedloga, koji je pun propusta”, rekao je Ćorić i nazvao cijeli proces dodvoravanjem biračima. Uzvratio mu je odmah ministar Grčić i podsjetio kako je guverner HNB-a sudjelovao u cijelom procesu te da je i sam HDZ-ov zastupnik Marić isprva podržao model u Saboru. Ćorić smatra da ovo rješenje nosi niz rizika i upitao se kako je moguće da ministar tvrdi kako su surađivali s HNB-om, koji je na kraju bio iznenađen njihovim zakonskim prijedlogom.
Predstavnik udruge Franak Božo Ivošević podržava Zakon koji je Vlada predložila, no također želi da se obuhvate svi dužnici koji su otplatili svoj kredit - jer su koristili toksičan proizvod. Tvrdi kako HNB samo plaši javnost da će se nešto strašno dogoditi ako dođe do konverzije u euro. Na pitanje voditelja o mogućim špekulantima koji su dizali kredite, Ivošević ponavlja kako je cijela poanta da ugovori nisu u pravnim okvirima, a nije u pitanju je li netko kupio kuću, auto ili nešto drugo.Cijelu emisiju pogledajte ovdje: