Prihvaćena raspodjela 40.000 izbjeglica, rasprava o još 120.000

U Bruxellesu su odgovore na izbjegličku krizu tražili ministri unutarnjih poslova zemalja Europske unije. Nakon maratonskog sastanka nema dogovora o kvotama. Dogovorena je dodatna financijska pomoć UNHCR-u za skrb o izbjeglicama u velikim izbjegličkim kampovima. Protiv kvota su bile zemlje Višegradske skupine - Slovačka, Češka, Poljska i Mađarska te Rumunjska, Latvija i Velika Britanija.

I dok još nema suglasnosti oko raspodjele 120.000 izbjeglica, što je Komisija predložila prošli tjedan, ministri su u ponedjeljak donijeli odluku o raspodjeli 40.000 izbjeglica koji će u sljedeće dvije godine biti preseljeni iz Italije i Grčke. Radi se o prijedlogu Komisije iz svibnja. Riječ je o privremenom i izvanrednom mehanizmu kako bi se pomoglo Grčkoj i Italiji, zemljama u koje prvo ulaze izbjeglice s Bliskog istoka. Odluka se odnosi na osobe koje po međunarodnom pravu imaju pravo na zaštitu i koje su stigle ili će stići na teritorij EU-a u razdoblju od 15. kolovoza 2015. do 16. rujna 2017.

Također je donesena i pravna osnova za osnivanje centara, u Italiji i Grčkoj, u kojima će se izbjeglice registrirati. S ovom odlukom može početi naseljavanje po drugim zemljama članicama ljudi koji su trenutačno u Grčkoj i Italiji, ali još nema dogovora o primanju svih 40.000 ljudi. Zemlje članice su se u srpnju na dobrovoljnoj osnovi dogovorile da će prihvatiti 32.256 izbjeglica i da će do prosinca dopuniti tu brojku kako bi dostigli brojku od 40.000 ljudi.

Hrvatski ministar Ranko Ostojić rekao je da je  situacija ozbiljna, te da je šengenski režim doveden u pitanje.'Ponovo se vraćamo na kvote. Dok mi razgovaramo brojke rastu. Očito su upute nekim ministrima takve, da ne prihvaćaju nikakve obveze. Znači da razbijamo osnovnu smisao EU-a - solidarnost. Istaknuo sam da, ako možemo mi doprinjeti onda i mogu i oni', kazao je Ostojić.

Zemlje članice već su rasporedile više od 32.000 osoba. Prema toj shemi, Hrvatska je predložila da će prihvatiti 550 osoba, što je nešto malo više nego što je Komisija predložila. Zemlje koje će sudjelovati u prihvaćanju osoba iz drugih europskih država dobit će 6000 za svaku prihvaćenu osobu. Danska i Velika Britanija ne sudjeluju u tom projektu.