Puca koncept 'Europe bez granica' - Mađari zatvorili zadnjih 50 m granice

Zbog velikog priljeva izbjeglica s kojima više nema kamo, njemačka policija od sinoć zaustavlja one koji u zemlju pokušavaju ući preko austrijske granice. Njemačka je tako prva privremeno obustavila schengenski sustav slobodnog kretanja. Pozvala je i ostale da poštuju pravila prema kojima izbjeglice moraju zatražiti azil u državi članici u koju su prvu ušle. Nakon Nijemaca, granicu su zatvorili i Slovaci, a isto najavili Austrijanci i Poljaci.

Mađari su prije roka završili postavljanje žičane ograde. Posljednjih 50 metara bez ograde kod gradića Röszke na granici sa Srbijom blokirano je u 16.30 dok su radnici dovršili posljednje metre čelične ograde ojačane bodljikavom žicom ograde. Sa srbijanske strane u Vojvodini su ostale tisuće izbjeglica. Mađarsko-srbijansku granicu uz policiju osigurava vojska, a ilegalan prelazak kažnjavat će se zatvorom. Oni koji su uspjeli ući u Mađarsku nakon kraćeg zbrinjavanja mađarske vlasti prevoze autobusima preko Budimpešte u Austriju. Mađarska je zatvorila i svoj zračni prostor u 20 kilometara dugom pojasu prema granici sa Srbijom i na visini od 1350 metara.

Austrija je na granicu s Njemačkom odlučila rasporediti više od 2000 vojnika kako bi pomogli u situaciji u kojoj neprekidno pristižu nove izbjeglice. Dužnosnici navode kako je to posljedica odluke Njemačke koja je suspendirala schengenski režim i ponovno nakon 20 godina uvela granične kontrole zbog velikog broja izbjeglica koje preko Austrije pristižu iz Mađarske.Vraćena kontrola na granici Njemačke s Austrijom

S obzirom na to da Njemačka zaustavlja ulazak izbjeglica na svoj teritorij jer ih više nema kamo smjestiti, na željezničkom kolodvoru u Salzburgu velik broj njih je zadržan i onemogućen u nastavku puta prema Njemačkoj. Prošle noći na kolodvoru ih je prenoćilo više od 1000, a bilo je i sukoba s policijom. Željeznički promet potpuno je obustavljen prema Njemačkoj.

Slovačka, Austrija i Nizozemska uvode privremene granične kontrole

Graničnu kontrolu, nakon što ju je uvela Njemačka, najavile su vratiti Austrija i Slovačka. Slovačko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da uvodi privremenu kontrolu granica s Mađarskom i Austrijom. Austrija je također slijedila primjer Njemačke ojačavši pograničnu kontrolu. Nizozemska policija provodit će povremene granične kontrole zbog priljeva izbjeglica u Europsku uniju, objavilo je tamošnje ministarstvo pravosuđa. Mjere bi trebale na snagu stupiti odmah. Oko 3000 potražitelja azila ušlo je u Nizozemsku prošli tjedan, što je dvostruko više nego tjedan prije. Prema sustavu imigrantskih kvota Europske komisije, Nizozemska bi trebala prihvatiti 9000 potražitelja azila.

Nova izbjeglička ruta preko Hrvatske - Tovarnik spreman pomoći
Srbijansko-mađarsku granicu, koju je jučer prešlo rekordnih gotovo šest tisuća izbjeglica, danas je do zatvaranja pokušavalo prijeći što više migranata - čak 500-tinjak na sat. Od 16.30 granica je potpuno zatvorena.

Njemačka računa s više od milijun izbjeglica u 2015.

Njemačke su vlasti još početkom ljeta računale s najviše 400.000 izbjeglica, a prije nekoliko tjedana ta je prognoza za 2015. bila povećana na 800.000. Sigmar Gabriel, predsjednik SPD-a koji osim funkcije zamjenika kancelarke Angele Merkel obnaša i dužnost ministra gospodarstva i energetike, opravdava jučerašnje uvođenje kontrola na njemačko-austrijskoj granici. Njemačka je jaka i može mnogo toga podnijeti. Međutim, posljednjih dana morali smo iskusiti da, uz svu dobru volju, naši kapaciteti za prihvat novih izbjeglica dolaze do granica, pogotovo što se brzine prihvata tiče, poručuje.

Češka kontra

Češki premijer Bohuslav Sobotka ocijenio je kako uvođenje graničnih kontrola kakve su najavile Njemačka, a zatim i Austrija i Slovačka, ne rješava problem migracija te da je potrebno osigurati vanjsku, schengensku granicu Unije. Češka i dalje inzistira na dobrovoljnoj realokaciji izbjeglica, a ne na sustavu obvezujućih kvota. Zatvaranje granica tumači se kao pritisak na članice EU-a koje se još opiru prijedlogu Europske komisije.