Austrijski kancelar u Zagrebu - ne smije biti koridora?

Rano jutros u Zagreb je stigao austrijski kancelar Werner Faymann.  U Banskim dvorima razgovarao je s premijerom Zoranom Milanovićem. Nakon sastanka nije bilo izjava za medije. Obojica predsjednika vlada naglasila su da se moraju poštivati pravila Dublinske uredbe, odnosno zajedničke europske politike azila. Glasnogovornica Susanna Enk rekla je da se o eventualnim koridorima za izbjeglice preko Hrvatske i Slovenije nije razgovaralo.

Zoran Milanović je na sjednici vlade
rekao da je su u razgovoru 'podijelili iskustvo i dogovorili neke stvari. Austrija je ipak sve više zemlja destinacije, Hrvatska nije', rekao je premijer. Ponovio je kako će Hrvatska biti konstruktivna i surađivati, ali da 'postoje granice naših kapaciteta'. Kazao je kako ne može jamčiti hoće li RH moći sve migrante evidentirati. 'Moramo voditi računa prije svega o hrvatskim interesima, ali mislim da smo već na početku pokazali da se znamo ponašati kao ljudi', zaključio je Milanović.

Podsjetimo, austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz jučer je telefonskom je razgovoru podsjetio svoje kolege iz Hrvatske i Slovenije da su te dvije zemlje obvezne, u vezi s izbjegličkom krizom, provoditi propise EU-a. Naime, nakon što je Mađarska zatvorila svoju granicu za izbjeglice, one su se počele kretati prema Hrvatskoj kako bi preko nje i Slovenije došle do Austrije i Njemačke. Kurz je izvijestio i o pojačanim kontrolama na granici sa Slovenijom.

Inače, u Austriju je tijekom noći na četvrtak ušlo tek nekoliko izbjeglica i stanje na granicama je mirno, prenosi APA. U Korušku su ušle tek dvije sirijske obitelji od kojih jedna zrakoplovom a u Gradišće dvije osobe.

Bruxelles upozorava: držite se europskih pravila!

Izvori u EU-a upozorili su kako bi eventualna uspostava koridora kroz Hrvatsku, kako bi izbjeglice mogle nastaviti put prema željenom odredištu, mogla predstavljati kršenje europskih zakona, javlja Hina. Prema tom izvoru, Hrvatska je, kao i sve druge članice, obvezna zbrinuti sve koji dođu na njezin teritorij, registrirati ih i razmotriti eventualni zahtjev za azil. Ako te osobe ne žele azil u Hrvatskoj ili se ne žele registrirati, u tom bi ih slučaju trebala vratiti u njihove države ako s njima ima ugovor o readmisiji ili u treću državu iz koje su došli ako je ta država sigurna.

Slovenija provodi 'schengensku regulativu' prema Hrvatskoj

Slovenija je pooštrila nadzor granice s Mađarskom, a na granici s Hrvatskom provodit će schengensku regulativu, izjavio je za Slovensku televiziju premijer Miro Cerar. Dodao je kako prate mogućnost dolaska većeg broja izbjeglica u Sloveniju, pri čemu će postupati humano, ali u skladu sa zakonom, te uz jamčenje sigurnosti svojim građanima. U slovenskom mjestu Podlehnik, blizu graničnog prijelaza Gruškovje-Macelj, postavlja se prvi slovenski centar za evidentiranje mogućih izbjeglica koji bi u Sloveniju ušli iz Hrvatske, a kasnije se prebacivali u prihvatne centre širom države.