Mađarska vraća izbjeglice i odvaja djecu - Slovenija se priprema

Izbjeglice koje su nakon jučerašnjeg sukoba pri prelasku granice s mađarskom policijom ostale u Mađarskoj, vraćene su tijekom noći u Srbiju, gdje su se ponovno susrele sa svojim obiteljima. Prenio je to Tanjug pozivajući se na izjavu srbijanskog ministra Aleksandra Vulina. AlJazeera Balkans javlja kako Amnesty International upozorava da mađarska policija odvaja djecu od roditelja na graničnom prijelazu Horgoš 2.

Migrantski val približio se Sloveniji

U slovenskome mjestu Podlehnik, blizu graničnog prijelaza Gruškovje-Macelj, postavlja se prvi slovenski centar za evidentiranje mogućih izbjeglica koje bi u Sloveniju ušle iz Hrvatske, a poslije se prebacivale u prihvatne centre diljem države. Slovenija bi, bude li potrebno, mogla primiti pet do sedam tisuća izbjeglica pa se počela pripremati za njihov prihvat, pišu slovenski mediji. Slovenija je od ponoći uvela pojačan nadzor granice s Mađarskom, dok se na granici s RH primjenjuje schengenski sustav kontrole. 

Zbog očekivanja migrantskog vala preko Slovenije, Austrija je od sinoć ponovno uvela provjeru dokumenata na graničnom prijelazu Šentilju, Karavnakama i Ljubelju, a policija je objavila da se radi o nadzoru koji nije sustavan i da se ne očekuju gužve. Slovenska policija priprema pojačanu provjeru putnika u vlakovima prema Vilachu i Grazu.

U Austriju ušlo nekoliko izbjeglica

U Njemačku je u srijedu ušlo 7266 izbjeglica, što je dvostruko više nego dan prije, objavila je glasnogovornica savezne policije. Dodala je da je većina prešla austrijsko-njemačku granicu. U Austriju je tijekom noći ušlo samo nekoliko izbjeglica i stanje na granicama je mirno, prenosi austrijska novinska agencija. Vlakovi između Austrije i Mađarskoj od petka će ponovno voziti.