Vlada osnovala krizni stožer - ne razmišlja se o zatvaranju granice

Vlada je osnovala Stožer za koordinaciju aktivnosti u povodu dolaska migranata u Hrvatsku. Voditelj Stožera bit će ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, a članovi zamjenici, odnosno pomoćnici iz nekoliko ministarstava te ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje. U rad Stožera prema potrebi će se uključivati i predstavnici drugih institucija.

Premijer Zoran Milanović rekao je kako su nam kapaciteti ograničeni. Ne znam hoćemo li uspjeti evidentirati sve izbjeglice ako se broj poveća. Vodimo računa o interesima Hrvatske, naglasio je. 'Moramo voditi računa prije svega o hrvatskim interesima, ali mislim da smo već na početku pokazali da se znamo ponašati kao ljudi', zaključio je Milanović.

Hrvatska se dobro nosi s dolaskom migranata i zasad ne razmatra opciju zatvaranja granice, ali ako njihov broj premaši hrvatske kapacitete zatražit će međunarodnu pomoć, izjavio je zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović. 'Svakako planiramo sve moguće situacije, scenarije i sve ono što nadilazi naše kapacitete podrazumijeva traženje međunarodne pomoći', istaknuo je Klisović prije sjednice vlade. Po njegovim riječima, zatvaranje hravtske granice nije jedna od opcija i zasad se o tome uopće ne razmišlja.

Grabar Kitarović: 'Odlučno tražim uvođenje čvršćeg nadzora nad granicom'

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je da su količine na robnim zalihama dovoljne za sljedećih tjedana i tjedana. Ako vidimo da se troše onda ćemo brzo još nabaviti. Kao što je bilo kod poplava - nije falilo tada, neće ni sada, kazao je. Ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je u četvrtak da se u iduća dva tjedna u Hrvatskoj očekuje, prema neslužbenim procjenama, više od 20 tisuća migranata.

Potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić rekao je prije sjednice vlade da je dolazak izbjeglica bio očekivan. Upitana hoće li biti potrebe da se reaktiviraju kontejneri i šatori iz Gunje, koje su dobile žrtve prošlogodišnjih poplava, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš rekla je da treba vidjeti kako će se stvari razvijati i koliko će ljudi doći.