Zapadni Balkan ne smije biti parkiralište za izbjeglice

O raspoređivanju zasada 120.000 izbjeglica koje se nalaze u Italiji, Grčkoj i Mađarskoj po ostalim zemljama članicama, raspravljao je Europski parlament, koji je većinom glasova podupro plan o kvotama.

Istodobno, na granici Mađarske i Srbije, gdje su se izbjeglice jučer žestoko sukobili s mađarskom policijom, danas je mirnije. Vojvođanski mediji javljaju da se izbjeglice s tog mjesta masovno premještaju prema granici s Hrvatskom. No policija na mađarskoj strani je spremna, nitko ne smije ući u zemlju.

Zidovi su privremeno rješenje, služe za preusmjeravanje, ali i za eskalaciju napetosti. Mislim da će se svi složiti sa mnom, da nasilje nije rješenje, smatra Peter Szijjarto, mađarski ministar vanjskih poslova. I tako ne samo da mađarski zid ostaje već se najavljuje izgradnja novih. Što susjedima stvara još veće probleme s izbjeglicama.

Na grčkom otoku Lezbosu, stiže novi val izbjeglica. Tisuće njih samo s jednom željom - žele do bogatih zemalja - Njemačke, ili Francuske.

No, ni ondje izbjeglicama baš i ne cvatu ruže. Mjesecima žive u nehumanim uvjetima, pa ih vlasti stalno sele iz jednog kampa u drugi.

Za zbrinjavanje izbjeglica treba novca, a novac za pomoć Sirijcima, od svih članica Unije, dosad su uplatile samo Njemačka i Italija.