Ostojić: Hrvatski policajci samo zapisani, nisu uhićeni

S obzirom da pojedini mediji objavljuju informacije o navodnim uhićenjima hrvatskih policajaca u Republici Mađarskoj, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske obavještava javnost da se radi o neistinitoj informaciji, izvijestili su iz MUP-a. Vlada je na Twitteru objavila kako je 36 hrvatskih policajaca prešlo mađarsko-hrvatsku granicu i vratilo se u Hrvatsku u 22:43 sata.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić osvrnuo se na tvrdnje iz Mađarske da su uhitili hrvatske policajce koji su u vlaku bili s izbjeglicama. Istaknuo je da je vlak ušao u područje prekograničnog prijelaza, te da je "situacija bila takva da su bili uvjereni da se radi o dogovoru, a onda je to na neki način iskorišteno da se prikaže da su naoružani hrvatski policajci koji su čuvali red i mir upravo u tom vlaku povrijedili pravila".

Moram reći da bi to bila istina da nije bilo takvog dogovora i dobra stvar je da su oni samo zapisani, pušteni i vraćaju se nazad, rekao je ministar Ostojić i dodao kako još traju pregovori oko vlakovođa te da će Hrvatska ustrajati u zaštiti svojih ljudi.

Kronologija dana:

Konvoj od 10 autobusa prepunih izbjeglica stigao je danas iz Belog Manastira na granični prijelaz s Mađarskom Baranjsko Petrovo Selo - Beremend. Prema procjeni HRT-ova novinara Eugena Husaka, između 750 i 800 izbjeglica izašlo je iz autobusa i krenulo u Mađarsku.

Na ničijoj zemlji dočekao ih je kordon mađarske policije i vojske te im neko vrijeme blokirao ulazak u Mađarsku. Zatim su s mađarske strane popustili i dovezli autobuse. Izbjeglice su ukrcali u autobuse, a neslužbeno se doznaje da su ih odvezli prema Budimpešti i dalje prema Austriji. 

Potom su stigla još tri autobusa.

Svi autobusi su stigli u pratnji hrvatske policije i to je prvi organizirani prijevoz direktno na granicu pa je tako počelo prvođenje plana B, koji je na konferenciji za novinare najavio premijer Zoran Milanović. A on glasi: nema više popisivanja izbjeglica te se osigurava njihov transfer na granicu, kako bi nastavili putovanje prema sjeveru Europe jer ne žele ostati u Hrvatskoj.