17. listopada 1849. - Umro Frédéric François Chopin

Na današnji dan 1849. umro je Frédéric François Chopin (polj. Fryderyk Franciszek Chopin), poljski skladatelj i pijanist.

Chopin je rođen 1. ožujka 1810. u Želazowoj Woli. Majka mu je Poljakinja, a otac Francuz koji se zbog posla doselio u Poljsku. Kada je otac dobio mjesto profesora francuskog jezika u Varšavi, i obitelj se seli, što omogućuje Fredericu pohađanje glazbene škole i učenje glasovira kod najpoznatijega poljskog pedagoga Josepha Elsnera.

U sedamnaestoj godini odlučio se potpuno posvetiti glazbi. Tadašnja kritika piše da je sasvim nesvakidašnja pojava u glazbi. Njegove improvizacije su dragulji, prstored i tehnika sviranja revolucionarni, a ritam u skladbama rasteže se i skuplja prema nahođenju mladoga glazbenika, iako svaki takt počinje i završava na udarac metronoma. U to doba piše i svoja dva klavirska koncerta koje kritika hvali, ali i zamjera da je orkestar samo pratnja glasoviru.

U dvadesetoj godini Chopinu Varšava postaje tijesna, pa razmišlja o odlasku u Beč. Odluku ubrzava nesretna ljubav sa studenticom pjevanja Konstancom Gladkowskom. U to doba Austrija je hladna prema Poljacima, pa ni Chopin nije iznimka, to više što grad na Dunavu trese groznica valcera.

Najljepše i najplodnije umjetnikovo razdoblje počinje 1830. dolaskom u Pariz, grad koji se i danas ponosi razdobljem u kojem je mladi Poljak odredio stilske i estetske smjernice klavirskoga romantizma. Chopin je priznat, nema novčanih briga, kreće se u najvišem pariškom društvu. Intiman s Georg Sand, prijatelj sa slikarom Eugènom Delacroixom, a često u lošim odnosima s Franzom Lisztom, koji svira njegove skladbe na koncertima, a poslije će napisati i prvi Chopinov životopis.

U tom razdoblju Chopin stvara svoja najljepša djela: poloneze, b-mol sonatu, Revolucionarnu etidu, mazurke, stotine klavirskih skladbi u koje će na najljepši način ugraditi bogat poljski folklor. Osim manjeg broja orkestralnih i komornih djela, te 17 poljskih pjesama za glas i klavir, Chopin je skladao isključivo djela za glasovir. No velikog skladatelja i pijanista izjeda bol zbog ljubavnih nedaća, bijede njegove domovine koju su napali Rusi, zbog tuberkoloze koja ga sve više uništava.

Najveći pjesnik klavira pokopan je na pariškome groblju Pere-Lachaise kraj svojeg prijatelja Vincenza Bellinija, jedinog skladatelja, uz Mozarta i Bacha, kojeg je obožavao. Prema vlastitoj želji srce mu je izvađeno iz tijela, položeno u urnu i preneseno u Poljsku.