Sukob u HSS-u: Stipo Gabrić Jambo ostaje član

Stipo Gabrić Jambo ostaje član HSS-a. Predsjedništvo stranke prihvatilo je njegovu žalbu i time poništilo odluku predsjednika Branka Hrga.

Prije mjesec dana Gabrića je Hrg suspendirao zbog žestoke kritike na račun Bože Petrova, Nikole Grmoje i Tomislava Karamarka. Jambo je potvrdio da za odluku zna, ali ne želi je komentirati.

Povlačenje suspenzije komentirao je Hrgov protukandidat na skorim unutarstranačkim izborima. To tumačim tako da je HSS demokratska stranka u kojoj se ne poštuje apsolutno volja predsjednika, nego članovi Predsjedništva imaju svoju glavu i razmišljanja pa je Predsjedništvo stranke glasovalo suprotno predsjedniku. To pokazuje da predsjednik stranke ima slabu poziciju u samom HSS-u te se nadam da će glasovati za mene na unutarstranačkim izborima, kazao je Nenad Matić, član proširenog Predsjedništva HSS-a telefonom za HRT.

Došavši u stranačke prostorije, također je dao izjavu. Među ostalim, rekao je kako je iza HSS-a vrijeme kada su se odluke o kojima će se glasovati donosile u zatvorenim i mračnim prostorijama.
Na kraju je cijelu situaciju komentirao i aktualni predsjednik HSS-a Branko Hrg. Ovo sve treba gledati u kontekstu unutarstranačkih izbora. Očigledno je da je došlo do međusobnog lobiranja među predsjedništvom u kojem Hrvatska nije zastupljena onako kako bi trebala biti. To je Matić okupio oko sebe ljude i uzeo za primjer Jamba kao svoju moralnu vertikalu preko koje misli dokazivati da predsjednik stranke nema podršku stranke i stranačkih tijela. To ćemo vidjeti na stranačkoj skupštini. Meni to odgovara. Ja se bavim pozicioniranjem stranke u Saboru, Vladi i tijelima vlasti. Time se ja bavim, to je budućnost HSS-a, rekao je Hrg.

Hrg najavljuje da će, u skladu sa sporazumom s HDZ-om, uskoro dobiti i trećeg saborskog zastupnika. No, hoće li mu to biti dovoljno u utrci za još jedan mandat na čelu najstarije hrvatske stranke znat će se 19. ožujka nakon izborne skupštine HSS-a.