Panenić u Nu2: Nisam ukrao stiropor, poklonio sam ga

Indikativan je trenutak u kojem se pojavljuje afera 'Stiropor'. On je ciljan. Krađa je kazneno djelo. Ja to nisam učinio. Uzeti nešto što vrijedi nekoliko stotina kuna uz tako veliku plaću..., komentirao je priču o krađi stiropora u emisiji HRT-a 'Nedjeljom u dva' ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

Iz Baumaxa sam otišao sporazumno. Ne razumije se menadžerski ugovor. Kako bih ja mogao naći posao poslije ministarskog ako sam kršio ugovor, uporan je bio Panenić u izbjegavanju odgovora na pitanje je li uzeo stiropor iz Baumaxa.

Na inzistiranje voditelja emisije Aleksandra Stankovića je li uzeo 40 m2 stiropora vrijednih 500 kuna, Panenić je konačno odgovorio da se radilo o stiroporu koji je smetao jer tvrtka koja ga je uzela nije dolazila po njega. Šest mjeseci trajala je trakavica oko pogrešno isporučenog stiropora. Nije ga željela preuzeti jedna mađarska tvrtka pa sam donio odluku da se to makne iz Baumaxa. To je bila mala količina i bilo je pitanje baciti stiropor na odlagalište, što je problematično, ili ga spaliti. Donio sam odluku da se taj stiropor pokloni. To nije bila krađa. Krađa je kad nešto protupravno prisvojite. Ja sam ga poklonio, rekao je Panenić.

Nije želio otkriti komu je darovao stiropor. Na kraju je potvrdio da je iz Baumaxa otišao dva mjeseca poslije upravo zbog te odluke.
Potom se oglasio i Most. Na Facebook stranici napisali su kako Panenić nije napomenuo jednu bitnu stvar - da je stiropor poklonio djetetu poginulih hrvatskih branitelja za izgradnju kuće.
Gastarbajtarsko sam dijete, vratio se u Hrvatsku, školovao sam se. Dobrovoljac sam Domovinskog rata, bio u postrojbama policije. Svoj radni vijek počeo sam kad su se poslovi relativno lako dobivali. Često sam mijenjao posao zbog izazova, rekao je o svojem životu ministar Panenić.

Kad sam bio voditelj za međunarodnu suradnju TINTL-a, nisam bio u sukobu interesa jer nisam bio poslodavac, odgovorio je na pitanje o optužbama u medijima za dodjeljivanje poslova supruzi. Javnost je zaintrigriralo to što ima u posjedu 12 oranica i 4 vinograda. Nakon rata vrlo je teško bilo komunicirati s ljudima ako ništa ne znate o poljoprivredi. Uz komunikaciju s ljudima kupio sam zemlju. Vinograd mi je velika ljubav, ali teško ću to sada moći, smatra.

U Ministarstvu gospodarstva imamo nedostatak rukovodećeg kadra. Imamo određene projekte za javnu nabavu koji su tražili brze kontakte. Imamo investicije HEP-a, to ne čeka da se prilagodite. Ne dolazim da ništa baš nisam znao, ali ni da znam sve. Pregledom dokumentacije ja i stručni tim dat ćemo odrednice za buduće postupanje, najavio je ministar.

Na pitanje što namjerava s INA-om, rekao je da je to strateška kompanija. Oko 50% naftnih derivata dolazi iz INA-e, ona mora biti motor gospodarstva. Opterećuju je u sudski procesi. Ne bi bila problem upravljačka prava da ih je pratio investicijski program. Očekivali smo da INA ne bude samo distribucija nego da imamo proizvodnju nafte, rafineriju, distribuciju, prodaju, da bude vertikalna kompanija, kazao je.

O istraživanju ugljikovodika u Jadranu rekao je da ga je dočekalo sve gotovo, da samo dođe i potpiše. Zašto to nije potpisano u prijašnjoj vladi? upitao je Panenić. Dok se ne upoznam s temom, ništa. Moramo točno vidjeti koje su procjene učinka na okoliš. Trenutačno su uvjeti na tržištu takvi da ne bi nitko ušao u posao u Jadranu, smatra.

Rekao je da je jednaka situacija s termoelektranama. Dočekala me ista priča - sve spremno, a ništa nije potpisano. Generalne zabrane neće biti, toplinsku energiju moramo nastaviti i investicije ne smijemo zaustaviti - to je točno što je rekao prethodnik Ivan Vrdoljak, ali ne da budu štetne. Pogledajmo HEP. On je zasad pozitivan, imamo reguliran prijenos energije, imamo hidroelektrane, a sve ostalo otežava. Imama staru energetsku strategiju, trebamo potpuno novu, europsku, kazao je Panenić.

Na pitanje je li neozbiljno ako se za dva sata mora odabrati premijer, kako je to bilo s Tihomirom Oreškovićem, Panenić je odgovorio da su željeli nestranačkog premijera. Možemo donositi odluke i snositi odgovornost. Ako poznajete čovjeka, to se može, to je dovoljno, rekao je, dodajući da ga osobno ne poznaje, nego njegov poslovni angažman u Hrvatskoj.

Kazao je i da sada već ima pozitivna iskustva u suradnji s premijerom Oreškovićem, da će prvi nacrt proračuna biti do kraja mjeseca te kako su nužni manji rezovi.

Snimka cijele emisije: