DORH istražuje slučaj "Crnoja"

Bivši ministar branitelja Mijo Crnoja morat će DORH-u objasniti okolnosti pod kojima mu je dodijeljeno zemljište u Samoboru, na kojem je imao prijavljeno prebivalište.

HRT-u je potvrđeno da nadležno Državno odvjetništvo poduzima zakonom propisane radnje radi utvrđenja pravno relevantnih činjenica.

To se odnosi i na moguće nezakonito prijavljivanje prebivališta u Samoboru, odnosno navodno izbjegavanje plaćanja prireza u Zagrebu od 18%.

Podsjetimo, Crnoja je lažnu adresu prijavio, kako je rekao, zato da mu bude lakše sređivati papire. A povlašteni kredit za branitelje od 56.000 eura kojim je, prema zakonu morao potrošiti na kuću, oročio je u banci.

Premijer Tihomir Orešković prije desetak dana istaknuo je da je Crnoja, kao branitelj, zavrijedio pažnju koju su mu dali dva dana te napomenuo da su zatražili i mišljenje eksperata, koji su pregledali sve potrebne dokumente.

Crnoja je na kraju dao ostavku 28. siječnja, nakon samo što je šest  dana bio ministar, rekavši kako ne želi biti teret Vladi.

Prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko zaključio je kako je do takvog epiloga dovela neviđena medijska hajka zbog koje Crnoja odlazi - čista obraza. Tomu u prilog, tvrdi, idu i ocjene neovisnih  pravnih stručnjaka. 

Riječ je bila, kako je doznao HRT, o Čedi Prodanoviću i Jadranki Sloković, koji su satima analizirali dokumente, zbog čega nisu bili na nastavku suđenja svojem klijentu Ivi Sanaderu pa je ono odgođeno. Kako nam je potvrdila Vladina glasnogovornica Sunčana Glavak - za pravnu pomoć nisu plaćeni.