Kalinić: Kako je Lozančić šef SOA-e, a ima dva državljanstva?

Pitanje je kako je Dragan Lozančić postao ravnatelj Sigurnosno-obavještajne službe kad ima nekoliko državljanstava. Osim hrvatskog ima i američko, kazao je u HRT-ovu Studiju 4 Pavle Kalinić, stručnjak za sigurnosna pitanja, govoreći o Lozančiću kojega je u petak razriješila predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Ne znam nijednu državu u kojoj bi šef obavještajne službe bila osoba s nekoliko državljanstava, rekao je Kalinić. Napomenuo je da ne zna kako će se riješiti ovaj slučaj i da je predsjednica RH Lozančića razriješila jer je nije obavijestio kad se nalazila ne određenome mjestu. Smatra da je predsjednica RH sama sebe navukla na tanak led. Pritom ističe da Lozančića nikada nije posebno podupirao, ali misli kako on ne treba biti smijenjen. 

Prema mišljenju Kalinića, Hrvatskoj obavještajna služba više djeluje kao servis nego služba. Također, hrvatska obavještajna služba nema ljude koji znaju dovoljno stranih jezika, dodao je.

Iz Mosta su se čule kritike na potez predsjednice RH u vezi sa smjenom Lozančića. Most ima zadršku prema odluci za smjenu. Kad imate koaliciju, onda imate i različita mišljenja. Ne može se provoditi samovolja jedne strane. Ako Most bude inzistirao, moguća je kriza i pucanje koalicije, rekao je Kalinić. Za smjenu Lozančića potrebna su dva potpisa - predsjednice RH i premijera. Ako premijer ne potvrdi smjenu Lozančića onda ulazimo u krizu, a Lozančić ostaje na istome mjestu kao i dosad.
Bi li Lozančić podnio ostavku u slučaju da ne dobije drugi potreban potpis, premijera Tihomira Oreškovića, Kalinić nije znao odgovoriti, već je kazao kako on ne bi dao ostavku da je kojim slučajem na Lozančićevu mjestu. 

Na pitanje što bi takva kriza mogla značiti za Hrvatsku u pogledu izbjegličke krize i terorističkih napada, Kalinić je kazao: Brigu o izbjegličkoj krizi ionako je vodilo Ministarstvo unutarnjih poslova. To se samo trudilo da se što prije prihvati izbjeglice i što prije transferira dalje. To je do sada išlo dosta uspješno. problemi će se pojaviti vjerojatno u trenutku kada države zatvore granicu.

Makedonija postavlja žicu. Međutim pokazuje se problem, a to je da Grčka ne funkcionira. Grčka ne prihvaća schengenski sustav jer traži da joj se oprosti 64 mlrd. USD. Kad bi joj se to oprostila, ona bi počela funkcionirati kao država članica schengenskog sustava,
rekao je Kalinić. 

Spomenuvši poziciju Makedonije u izbjegličkoj krizi i Grčke, koja ne poštuje schengenski sustav, a istodobno blokira Makedoniju u pristupu euroatlantskim integracijama Kalinić je rekao da je zapravo migrantska kriza pokazala da je cijela Europa tigar od papira. Ona je lijepo funkcionirala dok se ništa nije događalo, a čim se nešto počelo događati, odmah je onaj primitivni malograđanski fašizam probio kroz granice. Svi su počeli dizat žice, pametovat kako se uništava kultura. Isto tako kako danas šutiraju muslimane, tako su prije 50-60 godina šutirali Židove po Europi. Ništa se nije promijenilo, samo se promijenio objekt na kojem se ta mržnja ispoljava, rekao je Kalinić.